Ο ζωγράφος των αρχαιολογικών χώρων… Ιδού ένα δείγμα…

Εμπνεύσεις... τέχνης

Το έργο “Η πύλη των Λεόντων πριν από τις ανασκαφές”, του 1882, είναι του ζωγράφου Βικέντιου Λάντσα (1822 – 1902). Είναι λάδι σε μουσαμά, 37 x 48 εκ., της Συλλογής Ιδρύματος Ε. Κουτλίδη και παρουσιάζεται στη μόνιμη Έκθεση της Εθνικής Πινακοθήκης.

Ο Β. Λάντσας ήταν Ιταλός ζωγράφος και καθηγητής που πέρασε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του στην Ελλάδα. Κέρδισε την εύνοια του βασιλικού ζεύγους της Ελλάδας το οποίο του ανέθεσε πρώτα τη διακόσμηση της εξοχικής τους κατοικίας και αργότερα τη φιλοτέχνηση του πίνακα «Το στρατόπεδο των Θηβών» που του προσέδωσε αναγνώριση εντός της χώρας. Αργότερα ανέλαβε την εικονογράφηση της ρωσικής εκκλησίας της Αθήνας, εργασία που είχε ως αποτέλεσμα τη βράβευση του.

Ως ζωγράφος ο Λάντσας ασχολήθηκε κατά κύριο λόγο με την τοπιογραφία και με την απεικόνιση αρχαιολογικών χώρων και μνημείων, ένα είδος που γνώρισε σημαντική άνθηση κατά τον 19ο αιώνα. Στα έργα του πραγματοποιούσε συγκερασμό ανάμεσα στα ακαδημαϊκά και κλασικιστικά στοιχεία και τον ρεαλισμό, ενώ απέδιδε ιδιαίτερη σημασία στα χρώματα.