Και εγένετο γάμος… στο Δημαρχείο. Η μέρα που τα άλλαξε όλα…

Κοινωνία Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα, στις 17 Φεβρουαρίου του 1982, κατατίθεται στη Βουλή, από την κυβέρνηση του Ανδρέα Παπανδρέου, το νομοσχέδιο για την καθιέρωση του πολιτικού γάμου. Ψηφίστηκε στις 22 Μαρτίου, με τις αρνητικές ψήφους της Νέας Δημοκρατίας.

Ο πολιτικός γάμος εισήχθη στη χώρα μας, 200 χρόνια μετά την καθιέρωσή του από τη Γαλλική Επανάσταση. Μία πρώτη απόπειρα για την εισαγωγή του πολιτικού γάμου στην Ελλάδα είχε γίνει στις 10 Μαρτίου του 1926 από τον Υπουργό Δικαιοσύνης, Ιωσήφ Κούνδουρο, αλλά η πρότασή του απορρίφθηκε από τον δικτάτορα Θεόδωρο Πάγκαλο.

Σε επίπεδο δημοφιλίας, η κυριαρχία του θρησκευτικού γάμου, έναντι του πολιτικού υπήρξε σχεδόν απόλυτη μέχρι την αλλαγή του αιώνα, με το ποσοστό των θρησκευτικών γάμων να ξεπερνά το 90% του συνολικού αριθμού τους. Από τότε τα πράγματα άλλαξαν…

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, οι πολιτικοί γάμοι ξεπέρασαν τους θρησκευτικούς. Συγκεκριμένα, σημειώθηκε μεγάλη μείωση της τάξεως του 48,7% των θρησκευτικών γάμων, σε σχέση με το 2019. Το 2020 τελέστηκαν 11.935 θρησκευτικοί γάμοι. Κάτι που φυσικά μπορεί να έχει την εξήγησή του στα περιοριστικά μέτρα κατά της εξάπλωσης του κορονοϊού και στην πανδημία.

Από την άλλη, οι πολιτικοί γάμοι ήταν πολλοί περισσότεροι, σχεδόν οι διπλάσιοι από τους θρησκευτικούς. Έφτασαν στους 19.540, αν κι αυτοί κατέγραψαν μείωση σε σχέση με το 2019, όπου έγιναν 18,1% παραπάνω. Στο μεταξύ, αυξήθηκαν κατά 13,4% τα σύμφωνα συμβίωσης. Στη διάρκεια του 2020 υπογράφηκαν 8.986. Από αυτά, τα 8.750 έγιναν μεταξύ ετερόφυλων ζευγαριών και τα υπόλοιπα από ζευγάρια του ίδιου φύλου.

Σύνολο επισκέψεων 2,419 , Σήμερα 1