Οι τοιχογραφίες του εντυπωσιάζουν και θεωρούνται αριστουργήματα…

Πολιτισμός

Στη φωτογραφία είναι ο εντυπωσιακός εσωτερικός χώρος του Αγίου Νικολάου του Ορφανού. Θεωρείται ένα από τα μικρά μυστικά της παλαιάς πόλης της Θεσσαλονίκης. Το εσωτερικό του ναού είναι καλυμμένο με τοιχογραφίες οι οποίες θεωρούνται μοναδικής τεχνοτροπίας και ποιότητας! Οι χρωματισμοί τους είναι εξαιρετικοί, ενώ η θεματολογία και τεχνοτροπία τους εντυπωσιάζει, δημιουργώντας ένα αξιοθαύμαστο σύνολο που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί αριστούργημα…

Από τις τοιχογραφίες του, η ανέγερση του μνημείου τοποθετείται στα πλαίσια της δεκαετίας 1310-1320. Η μονή συνέχισε να λειτουργεί καθ’ όλη τη διάρκεια της Οθωμανοκρατίας. Ο ιδιαίτερα πλούσιος τοιχογραφικός διάκοσμος ήρθε στο φως το 1957-1960, κατά τη διάρκεια εργασιών στο μνημείο, και αποτελεί ένα από τα πιο αντιπροσωπευτικά δείγματα της ζωγραφικής της παλαιολόγειας αναγέννησης.

Ο δημιουργός τους πιθανώς είναι ο ίδιος με αυτόν των τοιχογραφιών της Μονής Χιλανδαρίου στο Άγιον Όρος το 1314. Οι τοιχογραφίες καθαρίστηκαν από το σοβά που είχαν ρίξει οι Οθωμανοί μεταξύ 1957 και 1960 κατά τη διάρκεια έργων ανακαίνισης.

Ο Ναός Αγίου Νικολάου του Ορφανού είναι παλαιό βυζαντινό καθολικό μονής της Θεσσαλονίκης και μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς, κτισμένο στις αρχές του 14ου αιώνα. Το όνομα του ναού, Ορφανός ή των Ορφανών, συναντάται για πρώτη φορά σε πηγές του 17ου και 18ου αιώνα και ταυτίζεται με τον άγνωστο κτήτορα του μνημείου που ανήκε στην οικογένεια των Ορφανών ή στη λειτουργία ορφανοτροφείου στο χώρο της μονής, είτε αποδίδεται στην ιδιότητα του Αγίου Νικολάου ως προστάτη των χήρων και των ορφανών.  Φωτογραφία από υπουργείο Πολιτισμού.

Σύνολο επισκέψεων 1,872 , Σήμερα 1