Σωτήρια μέθοδος… Κατάκοιτος για 18 μήνες κατάφερε να περπατήσει ξανά…

Υγεία

Ένας ασθενής στην Ελβετία, ο οποίος έπασχε από σοβαρή ορθοστατική υπόταση λόγω νευροεκφυλιστικής πάθησης και ήταν κατάκοιτος στο κρεβάτι επί ενάμισι χρόνο, μπόρεσε να σηκωθεί και να περπατήσει ξανά έως 250 μέτρα χάρη σε ένα ηλεκτρονικό εμφύτευμα σπονδυλικής στήλης που ενεργοποιεί εκ νέου τα νεύρα και μειώνει την ορθοστατική υπόταση.

Το σύστημα περιλαμβάνει ένα εμφύτευμα με ηλεκτρόδια, το οποίο τοποθετείται με επέμβαση άμεσα πάνω στη σπονδυλική στήλη και ενεργοποιεί ξανά τους νευρώνες που ρυθμίζουν την αρτηριακή πίεση του αίματος, αποτρέποντας έτσι τη λιποθυμία και την απώλεια συνείδησης του ασθενούς κάθε φορά που σηκωνόταν όρθιος. Το εμφύτευμα είχε ήδη χρησιμοποιηθεί για την αντιμετώπιση της υπότασης σε τετραπληγικούς, αλλά είναι η πρώτη φορά που αξιοποιήθηκε σε ασθενή με νευροεκφυλιστική πάθηση.

Χάρη στο εμφύτευμα που τοποθέτησαν ερευνητές του Πανεπιστημίου και του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου της Λωζάνης (CHUV) και της Ομοσπονδιακής Πολυτεχνικής Σχολής της Λωζάνης (EPFL), ο ασθενής εμφάνισε σημαντική βελτίωση στην ικανότητά του να σηκώνεται από το κρεβάτι και να περπατά, κάτι που του επέτρεψε, επίσης, να αρχίσει φυσικοθεραπεία.

Όπως ανέφεραν οι επιστήμονες, αυτή είναι η πρώτη φορά που κατέστη εφικτή η βελτίωση της ρύθμισης της πίεσης σε ανθρώπους που πάσχουν από ατροφία πολλαπλών συστημάτων παρκινσονικού τύπου. Πηγή, αμερικανικό ιατρικό περιοδικό «The New England Journal of Medicine».