Δεν είναι πια μαζί μας αυτό το μνημειώδες έργο… Από τους διασημότερους τοιχοτάπητες που ήρθαν… Εικόνες

Πολιτισμός

Μετά από δύο χρόνια που κοσμούσε τη Βουλή, ήρθε η ώρα ο τοιχοτάπητας, που απεικονίζει τη «Σχολή των Αθηνών», μια από τις διασημότερες νωπογραφίες του Αναγεννησιακού καλλιτέχνη Ραφαήλ, να επιστρέψει στη Γαλλική Εθνοσυνέλευση.

Ήταν μία προσφορά του προέδρου της γαλλικής εθνοσυνέλευσης, για τα 200 χρόνια από την ελληνική επανάσταση. Αποτέλεσε ένα από τα λαμπρά εκθέματα της έκθεσης για τους δύο αιώνες ελεύθερου ελληνικού κράτους.

Φτιαγμένος από μετάξι, χρυσό και μαλλί στα εργαστήρια του Παρισιού μεταξύ 1780 με 1783, ο τοιχοτάπητας απεικονίζει το σπουδαίο έργο του Ραφαήλ «Σχολή των Αθηνών», με όλους τους φιλοσόφους της αρχαίας Ελλάδας, το οποίο βρίσκεται στο Αποστολικό Παλάτι του Βατικανού και κοσμεί έναν τοίχο στην Αίθουσα της Υπογραφής.

Η νωπογραφία φτιάχτηκε από τον Ραφαήλ μεταξύ 1510 και 1511 και 270 χρόνια αργότερα με μια μοναδική τεχνική ύφανσης, οι Γάλλοι τεχνουργοί αποτύπωσαν σε χαλί το μοναδικό αυτό ζωγραφικό έργο. Ο Ραφαήλ έλαβε την παραγγελία για να ζωγραφίσει τη «Σχολή των Αθηνών» από τον τότε προκαθήμενο της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας Πάπα Ιούλιο Β’.

Ο Πλάτωνας, ο Αριστοτέλης, ο Θουκυδίδης, ο Αισχίνης, όλοι οι αρχαίοι σοφοί αντίκρυζαν για δύο χρόνια την Ολομέλεια της Βουλής, όπως αντικρύζουν κάθε ημέρα και την ολομέλεια της Γαλλικής Εθνοσυνέλευσης, θέλοντας με αυτό τον συμβολικό τρόπο, να επιτευχθεί μια μετάγγιση ενός ανεπανάληπτου πνεύματος στη σύγχρονη συγκυρία.

Loading