Πρεμιέρα στους κινηματογράφους… Και αυτή είναι η ελληνική ταινία που διεκδίκησε το Όσκαρ το 1956…

Η Ελλάδα παλιά...

Η φωτογραφία δημοσιεύεται με αφορμή το σημερινό άνοιγμα των κινηματογράφων μετά από αρκετούς μήνες καραντίνας. Είναι από τον κινηματογράφο Ορφέα, πιθανόν στην πρεμιέρα της ταινίας-θρύλος του ελληνικού κινηματογράφου, “Στέλλα”, το 1955.

Η ταινία είναι αισθηματική-δραματική ταινία, σε σκηνοθεσία και σενάριο Μιχάλη Κακογιάννη. Βασίζεται στο θεατρικό έργο του Ιάκωβου Καμπανέλλη «Η Στέλλα με τα κόκκινα γάντια», ενώ είναι εμπνευσμένη δραματουργικά από το μύθο της Κάρμεν. Η παραγωγή ανήκει στη Μήλλας Φιλμ και πρωταγωνιστούν οι Μελίνα Μερκούρη και Γιώργος Φούντας. Τη μουσική έγραψε ο Μάνος Χατζιδάκις.

Διακρίθηκε με τη Χρυσή Σφαίρα καλύτερης ξένης ταινίας το 1956 και με το βραβείο καλύτερης ταινίας ρετροσπεκτίβας στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης το 1960. Η ταινία ήταν φαβορί για το Χρυσό Φοίνικα στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Καννών το 1955 και η Μελίνα Μερκούρη για το βραβείο καλύτερης ηθοποιού· δεν κέρδισε όμως κανένα από τα δύο. Ήταν επιπλέον η ελληνική υποβολή για το Όσκαρ καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας του 1956. Υπήρξε η τελευταία ταινία της Μήλας Φιλμ, σημειώνοντας αξιοσημείωτη καλλιτεχνική και εμπορική επιτυχία (134.142 εισιτήρια). Η φωτογραφία αναδημοσιεύεται από το Παλιές εικόνες και φωτογραφίες της Ελλάδας / Old pictures of Greece