Μόνο 20 λεπτά αρκούν… Η συμβουλή των ψυχολόγων για να διώξετε το στρες…

Ψυχογραφείν

Είναι γνωστό ότι το να περνάμε χρόνο στη φύση μειώνει το στρες, αλλά μέχρι τώρα δεν ήταν σαφές πόσος χρόνος είναι αρκετός, πόσο συχνά χρειάζεται ή ακόμα και τι είδους εμπειρία στη φύση θα μας ωφελήσει.

Σύμφωνα με έρευνα, που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Frontiers in Psychology, ακόμη και μια 20-λεπτη εμπειρία στη φύση μπορεί να μειώσει σημαντικά τα επίπεδα της ορμόνης του στρες. Η μελέτη δείχνει ότι για την μεγαλύτερη απόδοση, όσον αφορά την αποτελεσματική μείωση των επιπέδων της ορμόνης του στρες, της κορτιζόλης, θα πρέπει να περνάμε 20 έως 30 λεπτά καθιστοί ή περπατώντας σε ένα περιβάλλον που μάς παρέχει μια αίσθηση της φύσης.

Οι ερευνητές αναφέρουν ότι οι επαγγελματίες υγείας μπορούν να χρησιμοποιήσουν αυτό το εύρημα ως κατευθυντήρια γραμμή για τη συνταγογράφηση «φυσικών χαπιών» στους ασθενείς τους. Πρόκειται για μια λύση χαμηλού κόστους η οποία βοηθά στη μείωση των αρνητικών επιπτώσεων για την υγεία από την επίδραση της αυξανόμενης αστικοποίησης και τον καθιστικό τρόπο ζωής που κυριαρχείται από τον υπερβολικό μπροστά στις οθόνες.

H πειραματική προσέγγισή μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως εργαλείο προκειμένου να αξιολογηθεί πως η ηλικία, το φύλο, η εποχικότητα, η σωματική ικανότητα και η κουλτούρα επηρεάζουν την αποτελεσματικότητα της ευημερίας που προκύπτει από την εμπειρία στη φύση. Αυτό θα επιτρέψει την εξατομίκευση της συνταγογράφησης «φυσικών χαπιών», παρέχοντας επίσης και μια βαθύτερη κατανόηση για τη βελτίωση του σχεδιασμού πόλεων και προγραμμάτων ευημερίας. Ολόκληρο το άρθρο εδώ: Η 20λεπτη επαφή με τη φύση μπορεί να μειώσει την ορμόνη του στρες – PsychologyNow.gr