Ένα γεωλογικό φαινόμενο του τόπου μας, μοναδικό σε όλο τον κόσμο… Εκπληκτικές εικόνες

Ο τόπος μας

Αποτελεί ένα μοναδικό γεωλογικό φαινόμενο, με τις 13 αλλεπάλληλες κλιμακωτές λίμνες του να το καθιστούν μοναδικό σε όλο τον κόσμο. Ο λόγος για το «Σπήλαιο των Λιμνών», που βρίσκεται στο χωριό Καστριά Καλαβρύτων και όσοι το έχουν επισκεφτεί, γίνονται μάρτυρες ενός μοναδικού θεάματος κι εκπληκτικού δημιουργήματος της Φύσης.

Η επίσκεψη στο Σπήλαιο είναι μία μοναδική εμπειρία, που αξίζει κανείς να ζήσει. Το «Σπήλαιο των Λιμνών», βρίσκεται σε υψόμετρο 827 μέτρων. Οι διάδρομοι που παραπέμπουν σε λαβυρίνθους, οι απόκοσμες στοές, οι επιβλητικοί σταλακτίτες δημιουργούν μία μοναδική ατμόσφαιρα. Το αξιοποιημένο μήκος του σπηλαίου ανέρχεται στα 500 μ., ενώ το συνολικό μήκος του είναι 1.980 μ.

Ο επισκέπτης μπαίνει σε αυτό από τεχνητή σήραγγα που καταλήγει κατευθείαν στον δεύτερο από τους τρεις συνολικά, ορόφους. Η διάβαση των λιμνών γίνεται από υπερυψωμένες τεχνητές γέφυρες. Η εξερεύνηση του σπηλαίου έγινε το 1964, ενώ η αξιοποίησή του άρχισε το 1981.

Οι λίμνες στο εσωτε­ρικό ενός σπηλαίου δεν είναι κάτι συνηθισμένο, ούτε παγκόσμια, ούτε για τον Ελλαδικό χώρο. Εδώ τα νερά πλημμυρίζουν, καμιά φορά, το χειμώνα και μένουν στάσιμα τις άλλες εποχές, στις 13 κλιμακωτές λίμνες.

Οι αρχαιολόγοι έφεραν στο φως ανθρωπολογικά και αρχαιολογικά ευρήματα, τα οποία τεκμηριώνουν ότι το σπήλαιο αυτό, όχι μόνο ήταν γνωστό στον άν­θρωπο, αλλά και ότι κατοικήθηκε για μεγάλα χρονικά διαστήματα, με πρώτες ενδείξεις στην 6η χιλιετία π.Χ. Τα ευρήματα χρονολογήθηκαν στη Νεότερη Νεολιθική, την Πρώιμη, τη Μέση και την Ύστερη Χαλκοκρατία. Ειδικότερες μελέτες οδήγησαν στο συμπέρασμα ότι ο χώρος εσω­τερικά και εξωτερικά χρησιμοποιήθηκε περισσότερο στη περίοδο που ονομάζεται Νεότερη Νεολιθική Ιβ-ΙΙ και τοποθετείται από τα μέσα ως το τέλος της 5ης χιλιετίας π.Χ.

2mdfcih

Σύνολο επισκέψεων 509 , Σήμερα 1