Για αυτό θεωρείται σπάνιο και μοναδικό στον ελλαδικό χώρο αυτό το σπήλαιο. Εικόνες

Πολιτισμός

Βλέπετε τον εσωτερικό χώρο του σπηλαίου Αλιστράτη του Νομού Σερρών που έχει μήκος περίπου 3 χιλιόμετρα, από τα οποία το 1 χιλιόμετρο είναι επισκέψιμο.

Το οικοσύστημα του σπηλαίου είναι σπάνιο, μοναδικό και πολύ πλούσιο. Είναι μεγάλη η ποικιλία σταλαγμιτών και σταλακτιτών από άποψη μορφών και ιδιαίτερα από άποψη ηλικίας. Υπάρχουν παλιοί σταλακτώνες που συχνά φράσουν τις σήγαγγες (στοές) του σπηλαίου καθώς και οι σταλακτίτες, που βρίσκονται στο αρχικό στάδιο σχηματισμού. Αξίζει να σημειωθεί ότι για να γίνουν 2 χιλιοστά ενός σταλακτίτη χρειάζονται 100 χρόνια.

Εκτός από μεγάλους σταλακτίτες και σταλαγμίτες σε διάφορους χρωματισμούς έχει και σπάνιους εκκεντρίτες. Οι εκκεντρίτες ή ελικτίτες είναι σπάνιοι σχηματισμοί που δημιουργούνται «αψηφώντας» τους νόμους της βαρύτητας και ακολουθώντας ακανόνιστες πορείες. Κύριο χαρακτηριστικό του σπηλαίου, που το κάνει και μοναδικό στον ελληνικό χώρο, είναι η πολύ μεγάλη ποικιλία εκκεντριτών.

Λόγω του μικρού πάχους των υπερκείμενων στρωμάτων, οι θερμοκρασίες του σπηλαίου είναι σχετικά υψηλές (έως 17 βαθμοί Κελσίου) και λόγω του μειωμένου εξαερισμού η θερμοκρασία αυτή διατηρείται και το χειμώνα. Επίσης την άνοιξη η υγρασία είναι πολύ υψηλή, φτάνοντας έως και το 105%…

Λόγω των υψηλών θερμοκρασιών στο απήλαιο δεκάδες χιλιάδες νυχτερίδες βρίσκουν καταφύφιο για αναπαραγωγή και κούρνισμα κατά τους θερινούς μήνες. Η πανίδα που εγκλείεται μέσα σε ιζήματα μικρού και μεγάλου πάχους, που είναι διάσπαρτα σε όλη την επιφάνεια του σπηλαίου, χρονολογείται περίπου από 2.000.000 χρόνια πριν. Φωτογραφίες από το alistraticave.gr.

Διαδώστε το Εδώ ζεις