Εδώ φιλοξενείται μια από τις σπουδαιότερες εικόνες της Ορθοδοξίας… Βίντεο

Ο τόπος μας

Βλέπετε τη μονή της Παναγίας Σεπετού που βρίσκεται σε απόσταση 10χλμ. από το χωριό Αλιφείρα, βόρεια της Ανδρίτσαινας. Ένα μοναστήρι φτιαγμένο μέσα στον βράχο, που θαρρείς ότι «κρέμεται» στο κενό.

Ο Ναός φιλοξενεί μια από τις σπουδαιότερες εικόνες της ορθοδοξίας, της Παναγίας της Σεπετιώτισσας, που έχει επιμεληθεί ο Ευαγγελιστής Λουκάς και σύμφωνα με την μυθολογία είναι ο τόπος που γεννήθηκε η Θεά Αθηνά.

Η ονομασία προέρχεται είτε από το σλαβικό «sopot» που σημαίνει καταρράκτης, είτε από το ρηματικό επίθετο «σεπτός» που σημαίνει σεβαστός. Η Μονή ιδρύθηκε το 1150 μ.Χ. και διαδραμάτισε σπουδαίο ρόλο κατά τη περίοδο του Βυζαντίου αλλά και της Φραγκοκρατίας. Η συνεισφορά της στον Αγώνα του Έθνους πριν την Επανάσταση του 1821 ήταν καθοριστική. Εδώ επί σειρά δεκαετιών λειτουργούσε Κρυφό Σχολειό, ενώ μπροστά στην εικόνα της Παναγίας πολλοί αγωνιστές ορκίστηκαν Ελευθερία ή Θάνατο.

Στους θησαυρούς της Μονής περιλαμβάνονται πολλές ακόμα αξιόλογες εικόνες, που κοσμούν το ξυλόγλυπτο επιχρυσωμένο τέμπλο του Ναού.

Το βίντεο του Up Stories αποκαλύπτει την άγνωστη, αλλά και πλούσια ιστορία αυτής της γωνιάς της πατρίδας μας