Αυτήν την ημέρα δεν πρέπει να την ξεχνάμε… Να, γιατί χρειαζόμαστε την ποίηση… Βίντεο

Πολιτισμός Σαν Σήμερα

“Γιατί πιστεύω πως τούτος ο σύγχρονος κόσμος όπου ζούμε, ο τυραννισμένος από το φόβο και την ανησυχία, τη χρειάζεται την ποίηση. Η ποίηση έχει τις ρίζες της στην ανθρώπινη ανάσα – και τι θα γινόμασταν, αν η πνοή μας λιγόστευε;”…

Σαν σήμερα, 10 Δεκεμβρίου 1963, ο σπουδαίος μας ποιητής, Γιώργος Σεφέρης, βραβεύεται με το Νόμπελ Λογοτεχνίας, στην τελετή απονομής που έγινε στη Στοκχόλμη. Το βραβείο παρέδωσε ο βασιλιάς της Σουηδίας Γουσταύος. Υπήρξε ο πρώτος Έλληνας που τιμήθηκε με Νόμπελ.

Ο Σεφέρης ήταν υποψήφιος για το Νόμπελ το 1955 και το 1961. Ωστόσο, δύο χρόνια αργότερα, το 1963 οι φήμες είχαν φουντώσει ότι έπαιρνε τελικά το σπουδαίο βραβείο. Πράγματι, στις 24 Οκτωβρίου, έφθασε στην Αθήνα το τηλεγράφημα της Σουηδικής Ακαδημίας, αναγγέλοντας τη χαρμόσυνη είδηση. Ο Σεφέρης είχε κερδίσει το βραβείο «για το υπέροχο λυρικό ύφος του, που είναι εμπνευσμένο από ένα βαθύ αίσθημα για το ελληνικό πολιτιστικό ιδεώδες».

Πρέπει να σημειωθεί ότι στο παρελθόν η Σουηδική Ακαδημία είχε παρακάμψει υποψηφιότητες όπως του Νίκου Καζαντζάκη και του Άγγελου Σικελιανού.

Εκείνη τη χρονιά η αρμόδια επιτροπή, από τους περίπου 80 υποψηφίους, επέλεξε έξι. Ήταν οι: Σάμουελ Μπέκετ, Γ.Χ. Όντεν, Γιούκιο Μίσιμα, Πάμπλο Νερούδα, Άξελ Σαντεμόζε και Γιώργς Σεφέρης. Οι τρεις φιναλίστ ήταν οι Σεφέρης, Νερούδα και Όντεν με τελικό νικητή τον Έλληνα ποιητή.

Ο Σεφέρης είχε δηλώσει για τη σημαντική διάκριση: «Διαλέγοντας έναν Έλληνα ποιητή για το βραβείο Νομπέλ, νομίζω πως η Σουηδική Ακαδημία θέλησε να εκδηλώσει την αλληλεγγύη της με τη ζωντανή πνευματική Ελλάδα. Εννοώ: αυτή την Ελλάδα για την οποία τόσες γενεές αγωνίστηκαν, προσπαθώντας να κρατήσουν ό,τι ζωντανό από τη μακριά παράδοση της. Νομίζω, ακόμη, ότι η Σουηδική Ακαδημία θέλησε να δείξει πως η σημερινή ανθρωπότητα χρειάζεται και την ποίηση – κάθε λαού – και το ελληνικό πνεύμα».

Η τελετή απονομής των βραβείων Νόμπελ έγινε στις 10 Δεκεμβρίου. Το ίδιο βράδυ ο Σεφέρης εκφώνησε ένα σύντομο λόγο στο δείπνο που παρατέθηκε για τους νομπελίστες στο Δημαρχείο της Στοκχόλμης, ενώ την επόμενη μέρα έδωσε διάλεξη στη Σουηδική Ακαδημία.

Δείτε τη στιγμή της βράβευσης