Δεν ήταν μόνο ηθοποιός… Οι άγνωστες πλευρές ενός από τα μεγαλύτερα ονόματα του κινηματογράφου. Βίντεο

Ελληνικός κινηματογράφος Ιστορίες ζωής... Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 20 Απριλίου 1913 γεννήθηκε ο σπουδαίος ηθοποιός Μίμης Φωτόπουλος. Υπήρξε ένα από τα μεγαλύτερα ονόματα του ελληνικού κινηματογράφου.

Εκείνο που ίσως δεν γνωρίζετε έιναι ότι ο Μίμης Φωτόπουλος ασχολήθηκε για πολλά χρόνια και με αξιοσημείωτη επιτυχία με την τεχνική του κολάζ και μάλιστα με έναν πολύ ιδιαίτερο τρόπο, τη χρήση «ψηφίδων» από γραμματόσημα με τις οποίες έφτιαξε μεγάλο αριθμό ζωγραφικών πινάκων.

Στη διάρκεια της κατοχής πήρε μέρος στην Εθνική Αντίσταση στις τάξεις του ΕΑΜ. Το 1944 θα συμμετάσχει στα Δεκεμβριανά όπου θα συλληφθεί από τις βρετανικές μονάδες και θα εκτοπιστεί στο στρατόπεδο της Ελ Ντάμπα, από όπου θα επιστρέψει τον Μάρτη του 1945.

Τιμήθηκε με τα παράσημα Χρυσό Σταυρό του Γεωργίου Α΄ και Σταυρό του Αποστόλου Μάρκου Πατριαρχείου Αλεξανδρείας.

Όπως έχει αναφέρει στην αυτοβιογραφία του, «γεννήθηκα ανήμερα Κυριακής των Βαΐων, σημαδιακή μέρα στη Ζάτουνα, χωριό που έγινε γνωστό όχι από μένα φυσικά, αλλά από τον Μίκη Θεοδωράκη που τον εξόρισε εκεί η εφταετία».

Για τα 110 χρόνια από τη γέννησή του το αρχείο της ΕΡΤ παρουσιάζει την εκπομπή “ΠΡΟΣΩΠΑ ΘΕΑΤΡΟΥ” στην οποία ο περίφημος κωμικός αφηγείται την ζωή του και την καλλιτεχνική του πορεία. Μιλά για τους θιάσους με τους οποίους συνεργάστηκε στο ξεκίνημα της καριέρας του, τους κοινωνικοπολιτικούς αγώνες των ηθοποιών στις δύσκολες στιγμές της ιστορίας, θυμάται ηθοποιούς και μνημονεύει ρόλους που ενσάρκωσε αφήνοντας χαρακτηριστικές ερμηνείες που τον καθιέρωσαν, όπως τον “Σβέικ” και τον “Δον Καμίλο”.

Αναφέρεται ακόμη στις ταινίες που γύρισε για τον κινηματογράφο, πάνω από 100, στο συγγραφικό του έργο και στην ενασχόλησή του με τη ζωγραφική μέσα από την ιδιότυπη τεχνική του κολάζ από γραμματόσημα.