130 χρόνια αυτή η ιστορική φράση… μας ακολουθεί. Τι συνέβη το 1893…

Θυμάμαι... Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα, στις 10 Δεκεμβρίου 1893 ο Πρωθυπουργός της Ελλάδος Χαρίλαος Τρικούπης παραδέχεται επισήμως στο ελληνικό κοινοβούλιο ότι η χώρα πτώχευσε. Ο Τρικούπης κηρύσσει στάση πληρωμών και το επόμενο διάστημα η Ελλάδα περνά κάτω από τον διεθνή οικονομικό έλεγχο.

«Δυστυχώς επτωχεύσαμεν» είναι η γνωστή φράση του Τρικούπη που έμεινε στην ιστορία αποτυπώνοντας τις πολιτικοκοινωνικές εξελίξεις της εποχής στη χώρα. Παρά την ασάφεια σχετικά με το αν η φράση ειπώθηκε πράγματι επίσημα στη Βουλή, καθώς δεν καταγράφεται στα πρακτικά, αλλά μόνο σε μαρτυρίες ή σε ανεπίσημη συζήτηση εντός ή εκτός αυτής, η λακωνική διατύπωση έγινε σημείο αναφοράς και υιοθετήθηκε από την πολιτική σκηνή.

Σε κάθε περίπτωση η φράση του Τρικούπη έχει επιβιώσει μέχρι σήμερα, καθώς σηματοδοτεί ένα δημοσιονομικό αδιέξοδο ή μία, άλλης μορφής, αποτυχία, κυρίως σε οικονομικά θέματα εθνικής κλίμακας.

Στη πραγματικότητα η φράση αυτή λέχθηκε από τον Χ. Τρικούπη την παραπάνω ημερομηνία από του βήματος της Βουλής (Παλαιά Βουλή), όχι όμως απευθυνόμενος προς το Σώμα της Βουλής ως επίσημη διακήρυξη, αλλά “εν τη ρύμη του λόγου” του, αναφέροντας “εν παρόδω” στις αναγκαίες προς τους δανειστές διαπραγματεύσεις, που πίεζαν απροκάλυπτα τον οικονομικό έλεγχο της Ελλάδας, “ότι πρέπει να λαλήσωμεν προς αυτούς επτωχεύσαμεν δυστυχώς κ.λπ.

Παρόμοια επίσης φράση, ελαφρά παραλλαγμένη, χρησιμοποίησε και ο Ελευθέριος Βενιζέλος, όταν με την φράση του «τελικώς επτωχεύσαμεν», τον Μάιο του 1932, η κυβέρνησή του θα κηρύξει για άλλη μια φορά πτώχευση της Ελλάδας, κάτω από το υψηλό χρέος του εξωτερικού δανεισμού, επικαλούμενος ακόμη και τη Μικρασιατική Καταστροφή, που είχε σημειωθεί δέκα χρόνια πριν, αλλά και τη διεθνή οικονομική ύφεση από το Κραχ του 1929, ενώ στην πραγματικότητα ήταν συσσώρευση πολλών χρεών μαζί από την αρχή του αιώνα.

Συνολικά σημειώθηκαν 7 πτωχεύσεις στην ιστορία του νεοελληνικού κράτους.