Από τις 08.00 το πρωί… απλώνεται το σκοτάδι της κατοχής στην Ελλάδα…

Θυμάμαι... Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα, στις 27 Απριλίου του 1941, ο γερμανικός στρατός εισέρχεται στην Αθήνα… Οι περισσότεροι, αν όχι όλοι, οι κάτοικοι της πρωτεύουσας μένουν πίσω από τα κλειστά παράθυρά τους. Στις 08.00 το πρωί (ήταν Κυριακή) μοτοσικλετιστές και οχήματα της 2ης Τεθωρακισμένης Μεραρχίας κατηφορίζουν από την Κηφισιά, ενώ ταυτοχρόνως συντεταγμένα τμήματα εισέρχονται στην ελληνική πρωτεύουσα απο την Ιερά Οδό.

Μία Επιτροπή που αποτελείται απο τον φρούραρχο στρατηγό Καβράκο, τον νομάρχη Αττικοβοιωτίας αντιναύαρχο Πεντζόπουλο και τους δημάρχους Αθηναίων Αμβρόσιο Πλυτά και Πειραιωτών Μιχαήλ Μανούσκο, αναμένουν, σκυθρωποί, αμίλητοι,στην συμβολή των οδών Βασιλίσσης Σοφίας και Λεωφόρου Αλεξάνδρας στους Αμπελοκήπους για να παραδώσουν την πόλη στον επικεφαλής των γερμανικών στρατευμάτων. Υπογράφουν το πρωτόκολλο παραδόσεως της πόλεως των Αθηνών σε ενα στρογγυλό μεταλλικό τραπεζάκι του καφενείου “ Παρθενών” μπροστά απο την βίλλα του Νικολάου Θών, αυλάρχη του βασιλιά Γεωργίου του Α΄.

Μία μηχανοκίνητη φάλαγγα κατευθύνεται προς το κέντρο της Αθήνας. Στην Βασιλίσσης Σοφίας οι μοναδικοί που τους υποδέχονται και τους χαιρετούν απο τα μπαλκόνια είναι οι 130 υπάλληλοι της Γερμανικής πρεσβείας, οι περισσότεροι πράκτορες της Γκεστάπο.

Ένα απόσπασμα με επικεφαλής τον λοχαγό Γιάκομπι και τον υπολοχαγό Ελσνιτς ανεβαίνουν στην Ιερό Βράχο της Ακροπόλεως. Σύμφωνα με μαρτυρίες ο λοχαγός Γιάκομπι διατάσσει τον στρατιώτη Κωνσταντίνο Κουκκίδη να υποστείλει την ελληνική σημαία. Κατεβάζει τη σημαία και δυο στρατιώτες υψώνουν στην θέση της ελληνικής σημαίας την γερμανική με τον αγκυλωτό σταυρό και το άγημα αποδίδει τιμές.

Αφιέρωμα του Αρχείου της ΕΡΤ: Οι Γερμανοί στην Αθήνα – 27 Απριλίου 1941 |  Παρόν - Τυπολογίες

Ο Έλληνας στρατιώτης Κωνσταντίνος Κουκκίδης θα προβεί σε ένα εγχείρημα που θα τρομάξει τον εχθρό. Τυλίγεται την γαλανόλευκη και πέφτει απο τον Ιερό βράχο προς την πλευρά της Πλάκας και σκοτώνεται. Αυτά αναφέρουν αυτόπτες μάρτυρες…

Τα διαδραματιζόμενα στην Αθήνα παρακολουθούσε με συγκίνηση από το ραδιόφωνο στην Κηφισιά μία μεγάλη μορφή των γραμμάτων, η Πηνελόπη Δέλτα. Φώναξε την κόρη της να κλείσει το ραδιόφωνο. Αφού το έκλεισε επέστρεψε στο δωμάτιο και είδε τη μάνα της Πηνελόπη ανήσυχη με μια έκφραση αγωνίας και τρόμου στο πρόσωπό της.

Το κακό είχε συμβεί… Η Πηνελόπη Δέλτα είχε δηλητηριασθεί… Τελικά έφυγε από τη ζωή πέντε ημέρες αργότερα, στις 2 Μαΐου 1941, ενώ είχαν ήδη προηγηθεί άλλες δύο απόπειρες αυτοκτονίας στο παρελθόν. Στον τάφο της, στον κήπο του σπιτιού της, χαράχτηκε η λέξη ΣIΩΠH.

Από το πρωινό της 27ης Απριλίου απλώνεται το σκοτάδι της κατοχής στην Ελλάδα που άφησε πίσω του χιλιάδες νεκρούς, ερείπια, οικονομική κατάρρευση, προδότες και δωσίλογους, ήρωες και προδομένους!

Το τελευταίο ανακοινωθέν του ραδιοφωνικού σταθμού Αθηνών ελάχιστες ώρες πριν οι Ναζί εισέλθουν στην Αθήνα

Σύνολο επισκέψεων 1,950 , Σήμερα 1