Η εξομολόγηση του Οδυσσέα Αλεπουδέλη… Έτσι “γεννήθηκε” ο Ελύτης που καταξιώθηκε παγκοσμίως

Ιστορίες ζωής... Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα, στις 18 Μαρτίου του 1996, έφυγε από τη ζωή ένας από τους σημαντικότερους Έλληνες ποιητές, ο Οδυσσέας Ελύτης, το πραγματικό όνομα του οποίου ήταν Οδυσσέας Αλεπουδέλης.

Πως όμως απέκτησε το ψευδώνυμο “Ελύτης”;

Ήταν λίγο μετά τη βράβευση του με το Νόμπελ Λογοτεχνίας, το 1979, όταν ο Ελύτης σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ έκανε μια εκ βαθέων εξομολόγηση  για τη ζωή και την καριέρα του. Εκεί αποκάλυψε πως «δημιούργησε» το ψευδώνυμο «Ελύτης».

Όπως αφηγήθηκε ο ποιητής: «Όταν το 1935, που έκανα την πρώτη μου εμφάνιση, με πίεσαν οι εκδότες των «Νέων Γραμμάτων» να δημοσιεύσω τα πρώτα μου ποιήματα, είχα πολλές αντιρρήσεις γιατί ακόμη δεν ήθελα να εμφανιστώ. Εν πάση περιπτώσει, πολύ βιαστικά έπρεπε να πάρω μια απόφαση για το τι όνομα θα έβαζα ως υπογραφή.

Ήθελα κάποιο ψευδώνυμο, δεν ήθελα να υπάρχει το πραγματικό μου όνομα. Και επειδή πάντοτε οι λέξεις που άρχιζαν από «ελ», έψιλον και λάμδα, μου ασκούσαν μια μαγεία – είτε γιατί ήταν η Ελλάδα, είτε η ελπίδα, είτε μια Ελένη που ήμουν τότε ερωτευμένος, η ελευθερία, όλες αυτές που αρχίζουν από «ελ» –  σκέφτηκα να το αρχίσω έτσι…

Κατόπιν ήταν το γράμμα ύψιλον, που για μένα είναι το πιο ελληνικό γράμμα. Και έβαλα μετά το λάμδα, το ύψιλον. Δεν χρειαζόταν λοιπόν, παρά να βάλω μια κατάληξη που να είναι και λίγο αρχαιοπρεπής αν θέλετε –ύτης και έτσι, ενώ στην αρχή έψαχνα να βάλω κάτι μεταξύ του «ελ» και του «της», έβαλα το ύψιλον και βγήκε το «Ελύτης»…

Ο Μίκης Θεοδωράκης και η Ιουλίτα Ηλιοπούλου απαγγέλουν Οδυσσέα Ελύτη

Βραβεύτηκε το 1960 με το Κρατικό Βραβείο Ποίησης και το 1979 με το βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας, ο δεύτερος και τελευταίος μέχρι σήμερα Έλληνας που τιμήθηκε με βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας. Γνωστότερα ποιητικά του έργα είναι τα Άξιον Εστί, ο Ήλιος ο πρώτος και οι Προσανατολισμοί. Διαμόρφωσε ένα προσωπικό ποιητικό ιδίωμα και θεωρείται ένας από τους ανανεωτές της ελληνικής ποίησης.

Πολλά ποιήματά του μελοποιήθηκαν, ενώ συλλογές του έχουν μεταφραστεί μέχρι σήμερα σε πολλές ξένες γλώσσες. Το έργο του περιλαμβάνει ακόμα μεταφράσεις ποιητικών και θεατρικών έργων.Το 1964 ξεκίνησε η ηχογράφηση του μελοποιημένου Άξιον Εστί από τον Μίκη Θεοδωράκη.

Το ορατόριο του Θεοδωράκη εντάχθηκε στο Φεστιβάλ Αθηνών και επρόκειτο αρχικά να παρουσιαστεί στο Ηρώδειο. Ωστόσο το Υπουργείο Προεδρίας Κυβερνήσεως αρνήθηκε να το παραχωρήσει, με αποτέλεσμα ο Ελύτης και ο Θεοδωράκης να αποσύρουν το έργο, το οποίο παρουσιάστηκε τελικά στις 19 Οκτωβρίου στο κινηματοθέατρο Rex.

Οδυσσέας Ελύτης – Το Νόμπελ στον «ποιητή του Αρχιπελάγους» - ΤΑ ΝΕΑ

ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ – Οδυσσέας Ελύτης

Ο έρωτας

Το αρχιπέλαγος

Κι η πρώρα των αφρών του

Κι οι γλάροι των ονείρων του

Στο πιο ψηλό κατάρτι του ο ναύτης ανεμίζει

Ένα τραγούδι

Ο έρωτας

Το τραγούδι του

Κι οι ορίζοντες του ταξιδιού του

Κι η ηχώ τής νοσταλγίας του

Στον πιο βρεμένο βράχο της η αρραβωνιαστικιά προσμένει

Ένα καράβι

Ο έρωτας

Το καράβι του

Κι η αμεριμνησία των μελτεμιών του

Κι ο φλόκος τής ελπίδας του

Στον πιο ελαφρό κυματισμό του ένα νησί λικνίζει

Τον ερχομό.

Διαδώστε το Εδώ ζεις