Έγκλημα στον πανέμορφο κόλπο της Μεσσηνίας… Εκτεταμένη η ρύπανση από πλοία. Δείτε το βίντεο

Περιβάλλον

Εκτεταμένη ρύπανση από παράγωγα πετρελαίου και απορρυπαντικά, εντοπίστηκε στον Μεσσηνιακό κόλπο. Μετά από καταγγελίες επαγγελματιών της Μάνης, η μη κυβερνητική οργάνωση ΟΖΟΝ έκανε επτά αυτοψίες από τον Ιούνιο μέχρι και τον Οκτώβριο του 2020, καθώς και τρεις δειγματοληψίες (Ιούλιο, Αύγουστο, Οκτώβριο).

Όπως αναφέρει η οργάνωση, η εξέταση των δειγμάτων από τον Μεσσηνιακό κόλπο αποδεικνύει εκτεταμένη ρύπανση από λευκό αφρό που περιέχουν απορρυπαντικά και παράγωγα πετρελαίου σε περιεκτικότητα από 1 έως και 2 γραμμάρια ανά λίτρο νερού. «Η φύση και η έκτασης της ρύπανσης αποτελεί απόδειξη εκτεταμένης και συστηματικής απόρριψης ξεπλυμάτων από αμπάρια μεγάλων πλοίων κατά παράβαση της νομοθεσίας», επισημαίνει.

Νέα και Ανακοινώσεις των Κυθήρων και Αντικυθήρων: Θαλάσσια Ρύπανση στον όρμο Δυρό στη Μάνη

Η ΟΖΟΝ καταγγέλλει ότι “μέχρι σήμερα ο κρατικός μηχανισμός έχει επιδείξει αργά αντανακλαστικά, αν όχι ανύπαρκτα, με το σύνολο των υπηρεσιών που επικοινωνήσαμε να δηλώνουν αναρμόδιες, παραπέμποντάς μας με τη σειρά τους σε άλλες «αναρμόδιες υπηρεσίες». Είναι δηλαδή σαφές πως ο κρατικός μας μηχανισμός δε μπορεί να διαχειριστεί αποτελεσματικά τέτοιου τύπου συμβάντα πρόσκαιρης ρύπανσης. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως οι ελεγκτικές αρχές αδυνατούν:

α) να χειριστούν και να αποτρέψουν κραυγαλέες περιπτώσεις συστηματικής επιβάρυνσης του θαλάσσιου περιβάλλοντος

β) να προστατέψουν αποτελεσματικά τον πυρήνα του τουριστικού μας προϊόντος ακόμη και σε περιοχές – περιόδους υψηλής επισκεψιμότητας.

Παράλληλα διαπιστώνουμε πως η ουσιαστική απουσία ελέγχων στις θάλασσές μας έχει γίνει ευρέως αντιληπτή από τα πληρώματα διερχόμενων εμπορικών πλοίων, καθώς παρόμοιες κηλίδες καταγράφουμε πλέον συχνά και σε άλλες περιοχές σε Αιγαίο και Ιόνιο.

Το βίντεο τραβήχτηκε στην περιοχή της Καρδαμύλης στη Μάνη

Σύνολο επισκέψεων 503 , Σήμερα 1