Σπάνιο φαινόμενο “έπνιξε” την Κρήτη… Η εξήγηση των επιστημόνων για τις εικόνες… Λονδίνου

Περιβάλλον

Ένα σπάνιο φαινόμενο κάλυψε τα Χανιά, όπως  και σε άλλες θαλάσσιες περιοχές της Κρήτης. Σύμφωνα με τους μετεωρολόγους, πρόκειται για το φαινόμενο της «μεταφερόμενης ομίχλης», ένα σπάνιο φαινόμενο το οποίο εμφανίζεται κυρίως την άνοιξη. Και οφείλεται στο ότι τις προηγούμενες ημέρες σημειώθηκε παρατεταμένη ηλιοφάνεια.

Όπως τόνισε στο flashnews ο μετεωρολόγος Μανώλης Λέκκας, “είχαμε επίσης εισβολή θερμών ρευμάτων πάνω από την Κρήτη, γεγονός που ευνοούσε σε μεγάλο βαθμό τη μεγάλη ποσότητα εξάτμισης. Αυτή η εξατμιζόμενη ποσότητα του νερού παρέμεινε πάνω από όλες τις επιφάνειες, είτε στη θάλασσα, είτε στη στεριά. Το τελευταίο διήμερο, εξαιτίας της μικρής πτώσης της θερμοκρασίας και επειδή η θάλασσα παραμένει πιο ψυχρή ως επιφάνεια από τη στεριά, το νερο που έχει εξατμιστεί και παραμένει πάνω από τη θάλασσα στις χαμηλές θερμοκρασίες, δημιούργησε κάτι σαν αραιό σύννεφο, που ορίζεται μετεωρολογικά ως ομίχλη».

Έντονο το φαινόμενο της ομίχλης στο νησί μας

Όπως ανέφερε ο μετεωρολόγος, «λόγω του ρεύματος του αέρα από τη θάλασσα προς τη στεριά, η ομίχλη μεταφέρθηκε και πάνω από τη στεριά, αλλά επειδή η στεριά έχει πιο ζεστή επιφάνεια, αυτό το σύννεφο διαλύεται. Το φαινόμενο αυτό ονομάζεται μεταφερόμενη ομίχλη».

Η ομίχλη ήρθε και … θα μείνει και τις επόμενες ημέρες! | Cretapost.gr