Σε αυτό το μικρό νησάκι χτυπά η “καρδιά” της Ελλάδας, στην κρίση του πολέμου…

Ο τόπος μας

Δεν είναι υπερβολή, ότι όλους τους τελευταίους μήνες της ενεργειακής κρίσης, και πολύ περισσότερο της γεωπολιτικής έκρηξης μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία η… ενεργειακή «καρδιά» της χώρας χτυπάει σε μια μικρή και ακατοίκητη νησίδα του Σαρωνικού. Ο λόγος για τη Ρεβυθούσα όπου λειτουργεί στη Τερματικός Σταθμός Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου, που αποτελεί μία από τις σημαντικότερες εθνικές υποδομές της Ελλάδας.

Είναι μία από τις τρεις πηγές τροφοδοσίας του Εθνικού Συστήματος Μεταφοράς Φυσικού Αερίου και ένας από τους δέκα αντίστοιχους σταθμούς που λειτουργούν σήμερα σε όλο το χώρο της Μεσογείου και της Ευρώπης. Εκεί εκφορτώνονται και παραλαμβάνονται φορτία φυσικού αερίου σε υγρή μορφή που φτάνουν στην χώρα με δεξαμενόπλοια. Το υγροποιημένο φυσικό αέριο αποθηκεύεται σε δύο δεξαμενές, συνολικής χωρητικότητας 130.000 κ.μ. Στη συνέχεια, στις ειδικές εγκαταστάσεις της μονάδας, μετατρέπεται σε αέριο και τροφοδοτεί το Εθνικό Σύστημα Φυσικού Αερίου.

Η Ρεβυθούσα μπορεί να προμηθεύσει φυσικό αέριο τόσο στην ελληνική αγορά όσο και στις αγορές γειτονικών χωρών, μέσω της υφιστάμενης διασύνδεσης με τη Βουλγαρία.

Σημειώνεται ότι το 2021, η Ρεβυθούσα κάλυψε σχεδόν το ένα τρίτο (31,8%) των συνολικών εισαγωγών φυσικού αερίου στην Ελλάδα, ενώ το πρώτο τρίμηνο του 2022 η Ρεβυθούσα έγινε η κύρια πύλη εισόδου φυσικού αερίου στη χώρα, καλύπτοντας το 43,23% των εισαγωγών μας, με την παραλαβή 21 φορτίων Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου από 6 χώρες (ΗΠΑ, Αλγερία, Νιγηρία, Αίγυπτο, Ομάν και Ινδονησία).

Σύνολο επισκέψεων 2,757 , Σήμερα 3