Αλωνίζουν το Αιγαίο τα μεγαλύτερα, σε όλο τον κόσμο, θηλαστικά της θάλασσας…

Και όμως συμβαίνει...

Φυσητήρες στο βόρειο – κεντρικό Αιγαίο… Ο ένας από τους δύο φυσητήρες της φωτογραφίας είναι γνωστός στους επιστήμονες του οργανισμού Αρχιπέλαγος, επί σειρά ετών. Τον αναγνωρίζουν από το μεγάλο μέρος της ουράς του που έχει κοπεί…

Ο φυσητήρας είναι το μεγαλύτερο κήτος σε όλο το κόσμο, με μήκος 8-12 μέτρα τα θηλυκά και 16-18 μέτρα τα αρσενικά και βάρος 24 και 57 τόνους αντίστοιχα. Έχει διάρκεια ζωής λιγότερο από 70 έτη. Ο πληθυσμός τους στη Μεσόγειο είναι μικρότερος από 2,500 ενήλικα άτομα.

Οι φυσητήρες αναγνωρίζονται εύκολα από το μεγάλο τετράγωνο κεφάλι τους. Το ραχιαίο πτερύγιο έχει τριγωνικό σχήμα και δεν είναι πολύ εμφανές, με τον φυσητήρα να βρίσκεται στην αριστερή πλευρά του κεφαλιού. Συνήθως συναντώνται στο ανοιχτό πέλαγος, σε περιοχές με μεγάλα βάθη και απότομα θαλάσσια φαράγγια ή ρήγματα. Όταν βουτάνε για να βρουν την τροφή τους, καταδύονται από τα 300 μέχρι τα 3000 μέτρα που παραμένουν για 20-50 λεπτά.

Οι κύριες απειλές που αντιμετωπίζουν είναι οι συγκρούσεις με μεγάλα πλοία (κυρίως ταχύπλοα πλοία), η παρεμπίπτουσα αλίευση σε παράνομα παρασυρόμενα δίχτυα, η υποβρύχια ηχορύπανση. Φωτογραφία Τ. Τσιμπίδης και αναδημοσιεύεται από Αρχιπέλαγος.

Διαδώστε το Εδώ ζεις