Σπάνιο. Η πλατεία Ομονοίας με δέντρα. Μόνο… οι αιωνόβιοι Έλληνες την έχουν δει έτσι…

Η Ελλάδα παλιά...

Βλέπετε μία σπάνια φωτογραφία του 1890… Ήταν η τελευταία φορά που η πλατεία Ομονοίας είχε  δέντρα και νησίδες βλάστησης. Και μετά τσιμέντο… πολύ τσιμέντο.

Η πλατεία αποτέλεσε το πρώτο αστικό έργο εντός της περιοχής των Αθηνών το οποίο επιθυμούσε ο Όθων Α΄ της Ελλάδας. Χωροθετήθηκε το 1846, αρχικώς, ήταν γνωστή ως Πλατεία Ανακτόρων, στη συνέχεια μετονομάστηκε Πλατεία Όθωνος και το 1862 έγινε Πλατεία Ομονοίας, όταν στο χώρο αυτό συγκεντρώθηκαν και έδωσαν όρκο “ομονοίας” οι αρχηγοί των αντιπάλων πολιτικών μερίδων.

Η λειτουργία ενός νέου ηλεκτρικού σταθμού το 1930, εμπρός στην πλατεία, οδήγησε σε ανάπλαση της τοποθεσίας. Η βλάστηση αφαιρέθηκε ολοκληρωτικά, ενώ περιμετρικά της πλατείας τοποθετήθηκαν κίονες επί της κορυφής των οποίων βρίσκονταν αναπαραστάσεις υπό την μορφή γλυπτών των Μουσών.

Ωστόσο, η συγκεκριμένη διακόσμηση δεν διατηρήθηκε για πολύ καιρό, καθώς κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1940 μόνον οι βάσεις των κιόνων είχαν απομείνει ως μέσο εξαερισμού του υπόγειου σταθμού. Το 1954, σημαντικά χωροταξικά έργα έλαβαν χώρα με απώτερο σκοπό της δημιουργία υπόγειων εμπορικής χρήσεως χώρων. Καθώς, πλέον, η σύνδεση μέσω του τραμ είχε διακοπεί, κυκλικός κόμβος κατασκευάστηκε στο μέσον της πλατείας το 1957, επί του οποίου, τρία χρόνια αργότερα, κατασκευάστηκε κεντρικό σιντριβάνι.

Το 1988, το άγαλμα του Δρομέα του Έλληνα γλύπτη Κώστα Βαρώτσου τοποθετήθηκε επί της πλατείας, προτού, τελικώς, αποσυναρμολογηθεί και ανακατασκευαστεί εκ νέου σε κοντινή απόσταση της Εθνικής Πινακοθήκης, το 1994. Κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1990, η κατασκευή της Γραμμής 2 του μετρό της Αθήνας, τα έργα ενοποίησης των αρχαιολογικών τόπων, καθώς και τα αστικά έργα τα οποία σχετίζονταν με τους θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004, οδήγησαν στην ανακατασκευή τόσο του σταθμού όσο και της πλατείας. Παράλληλα, το Πεντάκυκλο, έργο γλυπτικής του Γιώργου Ζογγολόπουλου, τοποθετήθηκε επί της νοτιοανατολικής περιοχής της.

Το 2020, πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια της νέας και μέχρι στιγμή τελευταίας ανακαινισμένης εκδοχής της πλατείας.

Διαδώστε το Εδώ ζεις