Περίεργο… Δεν επιθυμεί, εδώ και μισό αιώνα, να ζευγαρώσει στην Ελλάδα…

Περιβάλλον

Ο ψαραετός είναι, ίσως, το πιο ξεχωριστό από όλα τα αρπακτικά πουλιά. Το περίεργο είναι  ότι αν και η κατανομή του είναι παγκόσμια, στην Ελλάδα δεν αναπαράγεται εδώ και σχεδόν μισό αιώνα. Στην Ελλάδα, μέχρι το 1924, ο ψαραετός φώλιαζε στη λίμνη Δοϊράνη, ενώ στον Έβρο φώλιασε για τελευταία φορά το 1966, οπότε η φωλιά του καταστράφηκε σκόπιμα. Τώρα απαντάται σαν περαστικός κατά τη μετανάστευση. Πρόκειται για ένα μονογαμικό είδος, σε σπάνιες περιπτώσεις, όταν υπάρχουν πολλές φωλιές σε μικρή απόσταση, μπορεί να παρατηρηθούν φαινόμενα πολυγαμίας.

Περνάει το Μάρτιο και τον Απρίλιο, πηγαίνοντας βόρεια, δίπλα σε μεγάλες λίμνες και ποτάμια όπου παραμονεύει για φρέσκα ψάρια. Ξαναπερνάει από τη χώρα μας το Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο, ταξιδεύοντας αυτή τη φορά προς το Νότο. Η χώρα μας, όμως, προσφέρει στους ψαραετούς, που μεταναστεύουν μεταξύ Ευρώπης και Αφρικής, άριστες ευκαιρίες ψαρέματος στις πλούσιες λίμνες και λιμνοθάλασσες.

Και τους αρέσει τόσο πολύ στον τόπο μας που κάποιοι ψαραετοί αποφασίζουν να παραμείνουν και τον χειμώνα, εκμεταλλευόμενοι τον καλό καιρό και τα πλούσια ρηχά νερά των μεγάλων υγροτόπων. Η φωτογραφία είναι του Μάνου Βατζόλα και αναδημοσιεύεται από την Elliniki Ornithologiki Etaireia