Τα “μάτια” του δορυφόρου της Ευρώπης πάνω από τα βουνά της Ελλάδας… Εντυπωσιακές εικόνες

Περιβάλλον

Εντυπωσιακές εικόνες κατέγραψε ο δορυφόρος Sentinel2 του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Copernicus από τα βουνά της Ελλάδας, τον Όλυμπο, την Τύμφη και το Σμόλικα στο πέρασμά του πάνω από την Ελλάδα.

Ο δορυφόρος Sentinel2 αποτυπώνει την κατάσταση στη γη δίνοντας εικόνα σε πολύ υψηλή ανάλυση 10 μέτρων.

Η επιστημονική ομάδα του ελληνικολύ δικτύου ενημέρωσης για τον καιρό και το κλίμα, Climatebook, έλαβε και επεξεργάστηκε τα δεδομένα του Sentinel2 με σκοπό την αποτύπωση του χιονιού που έχει απομείνει (χιονούρες) στα ψηλά βουνά της Ελλάδας τον Όλυμπο, την Τύμφη και τον Σμόλικα.

Μπορεί να είναι εικόνα χάρτης και κείμενο που λέει "Σαμαρίνα climatebook Δορυφορική εικόνα 207/2023.Se/Co Sentinel2/Copernicus Χιονούρες Σμόλικας"

Σύμφωνα με τα δεδομένα του Sentinel2 στις 12 Ιουλίου 2023, ο Όλυμπος διατηρεί την μεγαλύτερη ποσότητα χιονιού από όλα τα βουνά της Ελλάδας αυτή την εποχή, με συνολική έκταση περίπου στα 145.000 m² (145 στρέμματα). Η Τύμφη διατηρεί ακόμη περίπου 95.000 m² (95 στρέμματα) χιονιού και ο Σμόλικας κοντά στα 45.000 m² (45 στρέμματα) χιονιού.

Οι παραπάνω ποσότητες αναμένεται να μειώθηκαν σημαντικά και με το πέρασμα του καύσωνα «Κλέων» που επηρέασε την Ελλάδα με πολύ υψηλές θερμοκρασίες ακόμη και σε μεγάλα υψόμετρα.