Έχετε πονοκεφάλους; Προσέξτε τη διατροφή σας… Αυτές τις τροφές, συστήνουν οι επιστήμονες, να αποφεύγετε

Διατροφή

Οι επιστήμονες κατατάσσουν την ημικρανία στις κορυφαίες δέκα αιτίες μακροχρόνιας ανικανότητας για άνδρες και γυναίκες. Προσβάλλει πάνω από το 10% του παγκόσμιου πληθυσμού. Τα αίτια των ημικρανιών δεν είναι απόλυτα. Σίγουρα σχετίζονται με την κληρονομικότητα, το άγχος, τη διατροφή, τον ύπνο αλλά και τις συνήθειες μας.

Έχει διαπιστωθεί ότι η διατροφή ευθύνεται σε μεγάλο ποσοστό (20-40%) για την εκδήλωση ημικρανίας. Kι αυτό, είτε λόγω συγκεκριμένων τροφών που καταναλώνονται, είτε λόγω των διατροφικών συνηθειών.
Η πρώτη κίνηση που προτείνουν οι επιστήμονες είναι να περιορίσετε τη λευκή ζάχαρη στη διατροφή σας. Και αυτό γιατί η περιττή ζάχαρη προκαλεί αύξηση της πίεσης του αίματος. Γεγονός το οποίο μπορεί να προκαλέσει ημικρανία ή ακόμα και υπερένταση. Επίσης,  πολλά αναψυκτικά διαίτης, αλλά και διάφορα γλυκά που διαφημίζονται ως low-cal περιέχουν το γλυκαντικό ασπαρτάμη. Αυτό το υποκατάστατο της ζάχαρης έχει συνδεθεί με ημικρανίες και πονοκεφάλους, ειδικά στους ανθρώπους που το καταναλώνουν τακτικά.

Το επόμενο βήμα είναι η μείωση της ποσότητας καφεΐνης που καταναλώνετε ημερησίως, η οποία, εκτός από τον καφέ, κρύβεται στα αναψυκτικά, στο τσάι αλλά και στη σοκολάτα. Η καφεΐνη σε μεγάλες ποσότητες προκαλεί συστολή των αιμοφόρων αγγείων. Αν δεν θέλετε να χάσετε την καθημερινή σας απόλαυση, μπορείτε να πίνετε ντεκαφεϊνέ.

Τι σχέση έχει η διατροφή με τις ημικρανίες – e-volos

Εκτός όμως από τον καφέ και τη ζάχαρη, έρευνες έδειξαν ότι τα γαλακτομικά προϊόντα και ιδίως το τυρί μπορεί να προκαλέσει πονοκέφαλο σε αρκετούς ανθρώπους.
Για να αποφύγετε τον πονοκέφαλο μπορείτε να μην καταναλώνετε μπλε τυρί, ελβετικό, τσένταρ, γκούντα και παρμεζάνα. Το ώριμο τυρί είναι πιο πιθανό να προκαλεί πονοκέφαλο, σύμφωνα με τους ερευνητές.
Ένοχη μπορεί να είναι η ουσία τυραμίνη που δημιουργείται καθώς οι πρωτεΐνες του τυριού διασπώνται με τον καιρό. Όσο πιο πολύ ωριμάζει ένα τυρί τόσο περισσότερη τυραμίνη έχει, όπως και πολλά άλλα είδη αλλαντικών. Επιπλέον, αυτές οι τροφές περιέχουν συνήθως το συντηρητικό νιτρικό νάτριο, που είναι άλλος ένας συνήθης ύποπτος για τις ημικρανίες.
Συστήνεται από τους επιστήμονες σε όσους έχουν συχνές ημικρανίες μια διατροφή που να μην περιέχει τυραμίνη, στο πλαίσιο θεραπείας του πονοκέφαλου (ημικρανίες). Τροφές που περιέχουν τυραμίνη είναι τα ώριμα τυριά, το κόκκινο κρασί, η σοκολάτα, το αλκοόλ, καθώς και ορισμένα επεξεργασμένα κρέατα (π.χ. αλλαντικά).