Επιστήμονες: Οι τροφές που θα σας σώσουν από τους πονοκεφάλους. Και ποιες να αποφεύγετε…

Διατροφή

Νέα μελέτη Αμερικανών επιστημόνων δίνει βάσιμη αισιοδοξία σε πολλούς ανθρώπους που υποφέρουν από επίμονους πονοκεφάλους. Επισημαίνει ότι η συχνή κατανάλωση τροφών με άφθονα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα (υπάρχουν σε αρκετά ψάρια και θαλασσινά) μειώνει τόσο τη συχνότητα όσο και την ένταση των πονοκεφάλων και των ημικρανιών. Αντίθετα τα ωμέγα-6 αυξάνουν την πιθανότητα των πονοκεφάλων και ημικρανιών.

Οι ερευνητές του Εθνικού Ινστιτούτου Γήρανσης των ΗΠΑ, στη Βαλτιμόρη και του Πανεπιστημίου της Β. Καρολίνα, μελέτησαν 182 ασθενείς με μέση ηλικία 38 ετών (το 88% γυναίκες), που είχαν ημικρανίες για πέντε έως 20 μέρες μέσα στο μήνα (κατά μέσο όρο τις μισές μέρες του μήνα) και επί περίπου πέντε ώρες τη μέρα.

Τα άτομα που κατανάλωναν πολλά ωμέγα-3, εμφάνισαν κατά μέσο όρο λιγότερους κατά 1,3 ώρες πονοκεφάλους τη μέρα, ενώ είχαν και δύο μέρες λιγότερες με πονοκέφαλο μέσα στο μήνα. Όσοι έτρωγαν τροφές με πολλά ωμέγα-3 και, παράλληλα, με λίγα ωμέγα-6, είδαν ακόμη μεγαλύτερη βελτίωση, καθώς είχαν 1,7 λιγότερες ώρες πονοκέφαλο μέσα στη μέρα και τέσσερις λιγότερες μέρες με πονοκέφαλο μέσα στο μήνα.

Αυτό δείχνει ότι ο καλύτερος συνδυασμός είναι να υπάρξει ταυτόχρονα αύξηση των ωμέγα-3 και μείωση των ωμέγα-6 λιπαρών οξέων. Με αυτό τον τρόπο, οι πονοκέφαλοι γίνονται λιγότερο συχνοί, αλλά επίσης πιο σύντομοι και λιγότερο επώδυνοι.

Πάντως, πρέπει να σημειωθεί ότι τα ωμέγα- 6 είναι μια παρεξηγημένη ομάδα λιπαρών οξέων, που όμως έχει εξαιρετική σημασία για την εύρυθμη λειτουργία του οργανισμού μας. Τα ωμέγα-6 αποτελούν έναν τύπο πολυακόρεστων λιπαρών οξέων που έχουν τόσο καλές, όσο και βλαβερές επιπτώσεις στον οργανισμό μας. Αν τα καταναλώνουμε στις σωστές ποσότητες, μας χαρίζουν εξαιρετική ποιότητα ενέργειας, βοηθούν στη δόμηση των κυτταρικών μεμβρανών και σε πολλά ακόμα. Οι υπερβολικές ποσότητές τους όμως αυξάνουν τον κίνδυνο ανάπτυξης προβλημάτων υγείας.

Πονοκέφαλος πίσω από τα μάτια

Τα καρύδια, το σουσάμι, τα επεξεργασμένα φυτικά έλαια, όπως το λάδι σόγιας, καλαμποκιού, καρυδιού και κάρθαμου, η μαγιονέζα και τα dressings για σαλάτες μπορεί να αποδειχτούν εξαιρετικά πλούσιες σε ωμέγα 6 λιπαρά οξέα, όπως και το χοιρινό κρέας.

Οι ημικρανίες, μια νευρολογική πάθηση, είναι από τις συχνότερες αιτίες χρόνιου πόνου, χαμένων ωρών εργασίας και μειωμένης ποιότητας ζωής. Περισσότεροι από τέσσερα εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως πάσχουν από χρόνια ημικρανία (τουλάχιστον 15 μέρες το μήνα) και πάνω από το 90% των ασθενών δεν μπορούν να εργαστούν ή να λειτουργήσουν φυσιολογικά στη διάρκεια μιας κρίσης ημικρανίας, η οποία μπορεί να διαρκέσει από τέσσερις ώρες έως τρεις μέρες.

Οι γυναίκες 18 έως 44 ετών είναι κατ’ εξοχήν επιρρεπείς σε ημικρανίες. Εκτιμάται ότι σχεδόν μία στις πέντε γυναίκες στις ανεπτυγμένες χώρες υποφέρει από ημικρανίες κατά καιρούς. Τα υπάρχοντα φάρμακα συνήθως προσφέρουν μερική μόνο ανακούφιση και επίσης μπορούν να προκαλέσουν παρενέργειες, όπως υπνηλία ή εθισμό. Πηγή, βρετανικό ιατρικό περιοδικό “British Medical Journal” (BMJ), ΑΜΠΕ

 25 Σύνολο επισκέψεων,  6 Σήμερα είδαν