Ξεχασμένη σε μια αποθήκη… Μια σπάνια, για την εποχή, εκφραστικότητα ενός ζευγαριού…

Πολιτισμός

Επιτύμβια στήλη της Δορκάδος Πρόκειται για μια ανάγλυφη επιτύμβια στήλη προερχόμενη από κάποιο από τα νεκροταφεία της αρχαίας πόλης, όπου σήμαινε και κοσμούσε τον τάφο μιας γυναίκας με το όνομα «Δορκάς», που είναι χαραγμένο στο στενό επιστύλιο, ακριβώς πάνω από την κεφαλή της γυναικείας μορφής.

Η στήλη, με το χαρακτηριστικό σχήμα ναΐσκου με παραστάδες, επιστύλιο και αέτωμα με ανθεμωτά ακρωτήρια και τεχνοτροπικά χαρακτηριστικά που την τοποθετούν στο τρίτο τέταρτο του 4ου αι. π.Χ., αποδίδει συμβολικά τη σκηνή του ύστατου αποχαιρετισμού ανάμεσα σε μία γυναίκα και έναν άνδρα, πιθανότατα συζύγους.

Οι δύο μορφές κοιτάζονται με αγάπη και τρυφερότητα, επιδεικνύοντας μια σπάνια για την εποχή εκφραστικότητα στην απόδοση συναισθημάτων.

Ολόκληρη η σύνθεση αποπνέει μια αξιοσημείωτη αίσθηση ισορροπίας, αλληλοεκτίμησης και σεβασμού μεταξύ του ζεύγους, που παρά τη θλίψη και μελαγχολία της απώλειας παραμένουν ακατάλυτα από το θάνατο.

Ανακαλύφθηκε τυχαία ξεχασμένη σε μια αποθήκη εγκαταλελειμμένης προσφυγικής κατοικίας του Πειραιά από τον κληρονόμο της κ. Νικόλαο Σεφεριάδη, ο οποίος μερίμνησε για την παράδοσή του στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Πειραιώς και Νήσων.

Σύνολο επισκέψεων 2,015 , Σήμερα 1