Η ερωμένη του Λουδοβίκου για τα μάτια των Ελλήνων…

Εμπνεύσεις... τέχνης

Έως τις 28 Μαρτίου πραγματοποιείται στην Εθνική Πινακοθήκη η Έκθεση “Αναζητώντας την αθανασία. Η τέχνη του πορτρέτου στις συλλογές του Λούβρου”. Ένα από τα 16 αριστουργήματα του Μουσείου του Λούβρου, που βρίσκεται στην Εθνική Πινακοθήκη είναι και το πορτρέτο της Μαρκησίας ντε Πομπαντούρ, του Φρανσουά Μπουσέ.

Το ολόσωμο πορτρέτο της Μαρκησίας ντε Πομπαντούρ (π.1750), ερωμένης του Λουδοβίκου ΙΕ΄, από τον ευαίσθητο ζωγράφο Φρανσουά Μπουσέ (François Boucher), όπως σημειώνει η καθηγήτρια Μαρίνα Λαμπράκη Πλάκα, παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, όχι μόνο για την εξαιρετική ζωγραφική του ποιότητα, αλλά και για την όλη σκηνοθεσία του, που αναφέρεται με εμβληματικό τρόπο στα πλούσια πνευματικά χαρίσματα του μοντέλου: μια βιβλιοθήκη, ένα τσέμπαλο με μια ανοιχτή παρτιτούρα πάνω του, και στο πρώτο επίπεδο ριγμένα ατημέλητα στο έδαφος τα σύμβολα των ελευθέρων τεχνών.

Η καλλιεργημένη Μαρκησία υπήρξε μαικήνας των τεχνών και των καλλιτεχνών και ιδιαίτερα του Μπουσέ. Με τη χάρη, την ομορφιά και τα ταλέντα της κυριάρχησε στις Βερσαλλίες και στα αριστοκρατικά σαλόνια του Παρισιού.

Σύνολο επισκέψεων 1,019 , Σήμερα 1