Το πρώτο έργο ενός από τους κορυφαίους ζωγράφους όλων των εποχών…

Εμπνεύσεις... τέχνης

Η 15η Απριλίου καθιερώθηκε ως Παγκόσμια Ημέρα Τέχνης επειδή σαν σήμερα, το 1452, γεννήθηκε ο HOMO UNIVERSALIS, ο οικουμενικός άνθρωπος της Αναγέννησης, ο Λεονάρντο Ντα Βίντσι. Ένας από τους καλύτερους ζωγράφους όλων των εποχών…

Τα έργα του, Μόνα Λίζα και Μυστικός Δείπνος, θεωρούνται ότι αγγίζουν την τελειότητα στη Ζωγραφική. Ο Σωτήρας του Κόσμου (Salvator Mundi, 1499-1510), του οποίου η αυθεντικότητα προκαλεί έριδες από καιρό σε καιρό στις τάξεις των ειδικών, ξεπέρασε κάθε ρεκόρ στις δημοπρασίες έργων τέχνης. Ο Λεονάρντο ντα Βίντσι είναι η πνευματική προσωπικότητα που πασχίζει για την απελευθέρωση του ανθρώπου από τις προκαταλήψεις και τους φόβους του. Εκφράζει τη σημασία της Τέχνης.

Το έργο της φωτογραφίας, ο «Ευαγγελισμός της Θεοτόκου» θεωρείται, επισήμως, ως το πρωιμότερο έργο του Λεονάρντο. Μέχρι στις αρχές του 19ου αιώνα συγκαταλέγονταν στα έργα του Ντομένικο Γκιρλαντάιο (Domenico Ghirlandaio). Σήμερα θεωρείται ότι είναι ένα από τα πρώτα έργα του Λεονάρντο ντα Βίντσι, στο οποίο συνείσφεραν και ο Αντρέα ντελ Βερρόκκιο (Andrea del Verrocchio) και κάποιος άλλος άγνωστος καλλιτέχνης, οι ειδικοί διακρίνουν το πινέλο και άλλων καλλιτεχνών…

Ο πίνακας απομακρύνεται από την παραδοσιακή εικονογραφία, εφόσον η σκηνή του Ευαγγελισμού διεξάγεται σε έναν εξωτερικό χώρο, σε έναν κήπο έξω από το δωμάτιο της Παναγίας. Σύμφωνα με την μεσαιωνική παράδοση, ο Ευαγγελισμός τοποθετούνταν πάντοτε σε ένα χώρο κλειστό ή τουλάχιστον τοποθετούνταν η μορφή της Παναγίας σε κλειστό χώρο και ο Αρχάγγελος σε εξωτερικό χώρο.

Ο «Ευαγγελισμός της Θεοτόκου» βρισκόταν αρχικά στην εκκλησία του Αγίου Βαρθολομαίου του Αβαείου του Μόντε Ολιβέτο κοντά στη Φλωρεντία. Από το 1867 και μέχρι τις ημέρες μας φιλοξενείται στην Πινακοθήκη του παλατιού Ουφίτσι στη Φλωρεντία.