Θα θέλατε να ακούγατε τη ζωηρή μουσική αυτής της παιδικής συναυλίας;

Εμπνεύσεις... τέχνης

Βλέπετε το έργο “Παιδική συναυλία”, του 1900, του ζωγράφου Γεώργιου Ιακωβίδη, ενός από τους σημαντικότερους εκπροσώπους του καλλιτεχνικού κινήματος της Σχολής του Μονάχου.Μπορείτε άραγε να “ακούσετε” τη ζωηρή μουσική και τους ήχους αυτής της «Παιδικής Συναυλίας» που διαδραματίζεται στο ολοφώτεινο δωμάτιο ενός βαυαρικού χωριάτικου σπιτιού;

Οι πρωταγωνιστές της σκηνής είναι οι τέσσερις νεαροί μουσικοί. Ο πρώτος, ο καθιστός, παίζει τύμπανο, ο δεύτερος τεντώνεται για να φυσήξει με δύναμη τη σάλπιγγα, ο τρίτος, που μισοκρύβεται, φαίνεται να παίζει φυσαρμόνικα και ο τέταρτος που στέκεται λίγο μακριά, μη έχοντας αληθινό μουσικό όργανο, φυσάει με δύναμη ένα ροδοκόκκινο ποτιστήρι.

Ποιοι είναι οι ακροατές της παιδικής συναυλίας;

Η μητέρα που κάθεται αριστερά, κοντά στο παράθυρο, και κυρίως η μικρή αδελφούλα που απλώνει τα χεράκια της προς τους μουσικούς. Μια άλλη μεγαλύτερη αδελφή κάθεται μπροστά στο κεντρικό ανθοστόλιστο παράθυρο.

Σε αυτό το ηχηρό, γεμάτο ζωντάνια, πανηγύρι πρωταγωνιστές είναι το φως και το χρώμα. Εδώ ο Ιακωβίδης οδηγεί την τέχνη του ως τα όριά της, δηλαδή ως τον Ιμπρεσιονισμό. Το έργο εκτίθεται στην Εθνική Πινακοθήκη.

Διαδώστε το Εδώ ζεις