Χιλιάδες άτομα θέλουν να τον περπατήσουν για να νιώσουν τη μαγεία του

Ο τόπος μας

Είναι το ψηλότερο βουνό της Ελλάδας, γνωστό παγκοσμίως κυρίως για το μυθολογικό του πλαίσιο, καθώς στην κορυφή του,σ τον Μύτικα, με υψόμετρο 2.917,727 μέτρα, κατοικούσαν οι Δώδεκα «Ολύμπιοι» Θεοί σύμφωνα με τη θρησκεία των αρχαίων Ελλήνων.

Είναι επίσης το δεύτερο σε ύψος βουνό στα Βαλκάνια, με πρώτο τη Ρίλα (περίπου 7 μέτρα διαφορά) στη Βουλγαρία.

Ο Όλυμπος είναι ο κορυφαίος προορισμός στην Ελλάδα για ορειβασία. Σχεδόν όλοι οι σύλλογοι οργανώνουν εκεί τουλάχιστον δύο με τρεις εκδρομές το χρόνο. Ομάδες που έχουν έδρα την Ξάνθη, την Πελοπόννησο και την Κρήτη περιλαμβάνουν στο πρόγραμμά τους τον Όλυμπο, ακόμη και αν χρειαστεί οι εκδρομείς να πάρουν το πλοίο ή το αεροπλάνο.

Κάθε χρόνο προσελκύει χιλιάδες ορειβάτες και πεζοπόρους στις νεφελοσκέπαστες κορυφές του. Με υψόμετρο 2,918 μέτρων, αποτελεί πάντα πρόκληση και απαιτεί προσοχή και καλή φυσική κατάσταση.

Βρίσκεται στα όρια Μακεδονίας και Θεσσαλίας και είναι η πρώτη περιοχή στην ελληνική επικράτεια που χαρακτηρίστηκε ως εθνικός δρυμός, το 1938. Ο Δρυμός επεκτείνεται σε μιαν έκταση 234.000 στρεμμάτων.

Ο Όλυμπος είναι παγκόσμια γνωστός τόσο για τα οικολογικά χαρακτηριστικά και την ανεπανάληπτη φυσική ομορφιά του.  Η ποικιλία των οικοτόπων του είναι εκπληκτική. Η έντονη ποικιλότητα του ανάγλυφου του Ολύμπου, ο διαφορετικός προσανατολισμός των πλαγιών, το πέτρωμα, το μεγάλο ύψος και η μικρή απόσταση των κορυφών από τη θάλασσα, δημιουργούν μεγάλη ποικιλία τύπων βλάστησης και βιοτόπων. Η σημασία του Δρυμού έχει αναγνωριστεί όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά σε όλο τον κόσμο.

Τις προτιμήσεις των πεζοπόρων συγκεντρώνουν ακόμη ο Ταϋγετος, ο Πάρνωνας και τα Άγραφα.