Το τοπίο είναι μαγευτικό… Ένα φαινόμενο που έχει δημιουργήσει η φύση

Ο τόπος μας

Θέλετε να επισκεφθείτε τα Ζαγοροχώρια;

Η πρώτη επιλογή όσων ταξιδεύουν στην περιοχή είναι να γνωρίσουν τις “Κολυμπήθρες” στο Πάπιγκο. Βρίσκονται σε υψόμετρο 980 μέτρων ανάμεσα από μία μικρή χαράδρα. Εκεί υπάρχει το ρέμα του Ρογκοβού όπου με το πέρασμα των χρόνων, έχει διαβρώσει το έδαφος δημιουργώντας αυτό το εκπληκτικό τοπίο. Πρόκειται για ένα φαινόμενο που έχει δημιουργήσει η φύση από μόνη της! Όμως, στην αρχή της διαδρομής υπάρχει μία μεγάλη τεχνητή κολυμπήθρα η οποία, για τους τολμηρούς, προσφέρεται για ένα δροσερό μπάνιο.

Οι “Κολυμπήθρες” είναι στην πραγματικότητα κοιλώματα στα ασβεστολιθικά πετρώματα τα οποία δημιουργήθηκαν από τα νερά του ρέματος Ρογκοβού και συγκεκριμένα την κίνησή τους. Το ρέμα σχηματίζει στην πραγματικότητα φυσικές πισίνες που τους καλοκαιρινούς μήνες είναι ιδανικές ακόμη και για βουτιές. Το συγκεκριμένο ρέμα προέρχεται από την δυτική κορυφή της Τύμφης, δηλαδή τον Λάπατο και περνάει ανάμεσα στα δύο χωριά, το Μικρό και το Μεγάλο Πάπιγκο. Εκεί, ανάμεσα στα δύο όμορφα και γραφικά αυτά χωριά βρίσκονται και οι κολυμπήθρες και το τοπίο είναι μαγευτικό όλες τις εποχές του χρόνου, καθώς η φύση οργιάζει και τα χρώματα καθηλώνουν τον επισκέπτη.

Η πυκνή βλάστηση, οι καταρράκτες, οι βράχοι και οι αλλεπάλληλες «πισίνες» δημιουργούν ένα παραμυθένιο σκηνικό που μόνο όποιος το δει από κοντά μπορεί να καταλάβει πλήρως την ομορφιά του.