Σήμα κατατεθέν το κόκκινο φουλάρι και παρατσούκλι το “push-pull”. Βίντεο

Ιστορίες ζωής... Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα, στις 17 Απριλίου του 2011, χάσαμε τον τραγουδοποιό, μουσικό και δισκογραφικό παραγωγό, Νίκο Παπάζογλου.

Θεωρείται από τους μεγαλύτερους Έλληνες τραγουδιστές. Στήριξε αρκετούς καλλιτέχνες και συγκροτήματα στα πρώτα τους βήματα μέσα από το στούντιό του, το Αγροτικόν, στην Κάτω Τούμπα Θεσσαλονίκης, όπως ο Σωκράτης Μάλαμας, ο Θανάσης Παπακωνσταντίνου και οι Τρύπες.

Ξεκίνησε την καριέρα του τη δεκαετία του 1960 περνώντας από τους Olympians, αντικαθιστώντας τον Πασχάλη που θα πήγαινε να υπηρετήσει τη θητεία του. Το 1975 τραγουδούσε στη “Ρέμβη”, μια κοσμική ταβέρνα της Θεσσαλονίκης, όπου είχε σχηματίσει ορχήστρα. Τα πρώτα του τραγούδια, τα “Είναι Αργά” και “Γαλάζια Θάλασσα”, τα τραγούδησε ο Πασχάλης. Αργότερα, και για πολλά χρόνια, ο Παπάζογλου συνεργάστηκε με τους Διονύση Σαββόπουλο, Μανώλη Ρασούλη και Νίκο Ξυδάκη. Έγινε ευρέως γνωστός με το δίσκο του Μανώλη Ρασούλη, “Η εκδίκηση της γυφτιάς”.

Από την παραγωγή αυτή του Σαββόπουλου έγινε γνωστό ότι το παρατσούκλι του ήταν «push-pull», λόγω των τεχνικών του γνώσεων. Χαρακτηριστικό του Παπάζογλου ήταν το κόκκινο φουλάρι που φορούσε στο λαιμό σε όλες του τις εμφανίσεις.

Πέθανε από καρκίνο, σαν σήμερα, λίγο καιρό μετά το θάνατο του συνεργάτη του, Μανώλη Ρασούλη.

Από το αρχείο της ΕΡΤ σας παρουσιάζουμε απόσπασμα από επεισόδιο της εκπομπής «Μουσικά Πορτραίτα» αφιερωμένο στον Παπάζογλου. Η δημοσιογράφος Άννα Βλαβιανού συζητάει με τον Παπάζογλου για τους στίχους, τη μουσική των τραγουδιών του και την επιλογή του να κάνει συναυλίες κάθε καλοκαίρι και να μην εμφανίζεται σε νυχτερινά κέντρα.