Ποια Αφρική; Γέμισε πράσινους παπαγάλους η Θεσσαλονίκη… Τι συμβαίνει

Μία εικόνα... μία αλήθεια

Τις δικές τους αποικίες σε πολλά πάρκα της Θεσσαλονίκης φαίνεται πως έχουν δημιουργήσει δεκάδες πράσινοι παπαγάλοι. Ο αριθμός τους στο αστικό περιβάλλον ολοένα και αυξάνεται, ενώ σε παρέες πετούν και κουρνιάζουν σ’ ένα σωρό περιοχές της πόλης.

Πρόκειται για παπαγάλους του είδους δαχτυλιδολαίμη, που έχουν μακριά πράσινη ουρά και μπορεί το μήκος τους να φτάσει μέχρι και τα 40 εκατοστά. Η κανονική τους εξάπλωση είναι στην Αφρική, κάτω από την έρημο και στην Ινδία.

Οι συγκεκριμένοι πράσινοι παπαγάλοι, παρά το γεγονός ότι θέλουν πιο ζεστά κλίματα, φαίνεται πως επιβιώνουν και στο περιβάλλον της Θεσσαλονίκης, αφού βρίσκουν για φαγητό τους καρπούς των δέντρων, ενώ ζουν έως και 40 χρόνια. Σε ολόκληρη τη χώρα, με βάση την παρατήρηση των ειδικών, εκτιμάται πως υπάρχουν περίπου 3000 παπαγάλοι, οι οποίοι εκτός από τη Θεσσαλονίκη, επιλέγουν για «βάση» τους την Αθήνα, τη Ρόδο και την Κρήτη.

Ο λόγος που προτιμούν να μείνουν μέσα στις πόλεις είναι, σύμφωνα με τους ειδικούς,  «γιατί αποφεύγουν τους θηρευτές. Υπάρχουν πουλιά που τα βλέπουμε το πρωί να φεύγουν από τη Θεσσαλονίκη και να πηγαίνουν προς τις λίμνες Κορώνεια, Βόλβη και τις γύρω εκτάσεις και το βράδυ να έρχονται πάλι να κουρνιάσουν στα πάρκα. Υπάρχουν πολλά είδη που κάνουν αυτή τη διαδρομή γιατί η πόλη προσφέρει προστασία, αφού λόγω των ψηλών κτιρίων είναι απρόσιτα σε θηρευτές».

Σημειώνεται πως πέρα από τους παπαγάλους, εντός της Θεσσαλονίκης η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία έχει καταγράψει 144 είδη πουλιών.

Διαδώστε το Εδώ ζεις