Οι πολιτικές επιπτώσεις μας στέρησαν έναν κοσμοπολίτικο πεζόδρομο…

Η Ελλάδα παλιά...

Στο παρελθόν, είχαν υπάρξει σχέδια για μετατροπή της οδού Πανεπιστημίου σε πεζόδρομο, έναν χώρο πολιτιστικό, κοσμοπολίτικο καθώς και χώρο αθλοπαιδιών. Η ιδέα ήταν μέρος έργου που είχε διενεργηθεί από το Ίδρυμα Ωνάση με τίτλο «Ξανασκέψου την Αθήνα»,  σε μια προσπάθεια για μια Αθήνα πιο δελεαστική και γοητευτική, σύμφωνα με όσους το είχαν υποστηρίξει.

Από την άλλη, οι μελετητές ήταν επικριτικοί αναφορικά με τις πολιτικές επιπτώσεις του έργου. Επιπλέον, υπήρξαν φόβοι για τη δημιουργία μιας «νεκρής ζώνης» στην Πανεπιστημίου, που θα προσέλκυε δραστηριότητες χαμηλού επιπέδου (καφετέριες, μπαρ) και θα οδηγούσε στην εξάλειψη των υπόλοιπων δραστηριοτήτων που κάποιος αναμένει να συναντήσει σε μια σύγχρονη Ευρωπαϊκή πρωτεύουσα (λιανική αγορά, υπηρεσίες, γραφεία, παρουσία εταιρειών διαφόρων ειδών, οικονομικές υπηρεσίες, ξενοδοχεία, κινηματογράφοι, θέατρα).

Η κυκλοφοριακή συμφόρηση θα είχε αυξηθεί, επίσης, στις υπόλοιπες παραπλήσιες οδούς, καθώς επρόκειτο να εκτρέπεται προς την Ακαδημίας η κίνηση της Πανεπιστημίου, η οποία θα ήταν κλειστή ακόμα και για τα λεωφορεία (θα υπήρχε μόνο γραμμή τραμ, η οποία δεν θα ήταν συνεχόμενη με το σημερινό δίκτυο τραμ, απαιτώντας μετεπιβίβαση, και θα είχε περιορισμένη κάλυψη, γεγονός που θα δυσκόλευε την πρόσβαση στη Πανεπιστημίου).

Το σχέδιο της ανάπλασης εν τέλει δεν έλαβε την έγκριση της Ε.Ε. και εγκαταλείφθηκε από την πολιτεία. Στο σκεπτικό της απορριπτικής έκθεσης της επιτροπής, τόσο η ανάπλαση της Πανεπιστημίου όσο και η ανάπλαση του Φαληρικού όρμου, θεωρήθηκαν «διακοσμητικά έργα», τα οποία ως δεύτερης προτεραιότητας θα επιβάρυναν σημαντικά τις κρατικές δαπάνες. Η φωτογραφία είναι του 1900. Κάρα και άμαξες διέρχονται την οδό Πανεπιστημίου (χωματόδρομος) μπροστά στο Πανεπιστήμιο των Αθηνών. Αναδημοσιεύεται από το iloveoldathens.blogspot.com

Διαδώστε το Εδώ ζεις