Γνωρίστε ένα μνημείο-σύμβολο… Το σημαντικότερο προσκύνημα της ορθοδοξίας για τον προσφυγικό Ελληνισμό. Βίντεο

Ο τόπος μας

Στο εμβληματικό Μοναστήρι της Παναγίας Σουμελά στην Τραπεζούντα που ως το 1922 και για δεκαέξι αιώνες, υπήρξε ένα ισχυρότατο θρησκευτικό και πνευματικό σύμβολο, τελέστηκε το 2010 η ιστορική Θεία λειτουργία του Δεκαπενταύγουστου για πρώτη φορά ύστερα από 88 χρόνια “σιωπής”, με την άδεια των τουρκικών αρχών. Χιλιάδες προσκυνητών παρευρέθηκαν για να ζήσουν από κοντά την κατανυκτική ατμόσφαιρα.

Έτσι και φέτος, δεκατρία χρόνια μετά, θα ηχήσουν ξανά οι καμπάνες για την Πατριαρχική Θεία Λειτουργία ανήμερα της Παναγιάς.

Για τη μεγάλη γιορτή της Κοίμησης της Θεοτόκου μέσα από το Αρχείο της ΕΡΤ παρουσιάζουμε ένα αφιέρωμα στη Μονή της Παναγίας Σουμελά, το μνημείο-σύμβολο του Ελληνισμού του Μικρασιατικού Πόντου.

Θα γνωρίσετε την ιστορία του μεγάλου ιερού προσκυνήματος του Ποντιακού Ελληνισμού μέσα από το ντοκιμαντέρ “ΦΩΤΕΙΝΑ ΜΟΝΟΠΑΤΙΑ” με την Ελένη Μπιλιάλη, το οποίο ταξιδεύει στην Παναγία Σουμελά Βερμίου όπου και σας ξεναγεί. Η εκπομπή σας πληροφορεί για την περιπετειώδη διαδρομή της θαυματουργής εικόνας και των πολύτιμων κειμηλίων που βρίσκονταν στην παλαιά Μονή στην Τραπεζούντα μέχρι τον τελικό τους προορισμό το 1952 στην Καστανιά Ημαθίας.

Υπογραμμίζεται η σημασία της Παναγίας Σουμελά ως συμβόλου της αναβίωσης του Πόντου και της ιστορικής του συνέχειας και επισημαίνονται οι λόγοι που το καθιστούν το σημαντικότερο προσκύνημα της ορθοδοξίας για τον προσφυγικό Ελληνισμό και τους ΒορειοΕλλαδίτες.

Δείτε το βίντεο