Τι είναι ο ιός coxsackie που πλήττει κυρίως τα παιδιά… Πως να προστατευτείτε

Υγεία

Σε επιφυλακή είναι η επιστημονική κοινότητα, καθώς ένας ιός, που δεν επιτηρείται συστηματικά από τη Διεύθυνση Επιδημιολογικής Επιτήρησης και Παρέμβασης για Λοιμώδη Νοσήματα του ΕΟΔΥ, πλήττει τα παιδιά…

Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, συνολικά 41 παιδιά με κλινική εικόνα coxsackie έχουν καταγραφεί τις τελευταίες 20 ημέρες στην Περιφερειακή Ενότητα Λάρισας. Από τα 41 κρούσματα, τα 35 είναι κάτω των 6 ετών. Σημειώνεται ότι παρόμοια περιστατικά δεν αναφέρθηκαν στις Περιφερειακές Ενότητες Μαγνησίας, Τρικάλων και Καρδίτσας.

Τα συμπτώματα της λοίμωξης

Η λοίμωξη από ιό coxsackie αποτελεί ιογενές νόσημα, συχνά της πρώιμης παιδικής ηλικίας, με συνήθη συμπτώματα πυρετό, εξάνθημα, συμπτώματα από το ανώτερο αναπνευστικό ή και το γαστρεντερικό σύστημα και στην πλειοψηφία των περιπτώσεων είναι αυτοϊώμενο. Ο ιός coxsackie ανήκει στο γένος των εντεροϊών. Μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο μέσω της άμεσης στενής επαφή με σταγονίδια του αναπνευστικού (με τον βήχα, το φτάρνισμα, την ομιλία) και μέσω της κοπρανοστοματικής οδού.

Τα μέτρα πρόληψης

Ενδεικνυόμενα μέτρα πρόληψης της διασποράς του ιού σε περίπτωση κρούσματος είναι η απομάκρυνση του κρούσματος από τη σχολική μονάδα του μέχρι την πλήρη ύφεση των συμπτωμάτων του και η επισταμένη τήρηση των κανόνων ατομικής υγιεινής παιδιών, εκπαιδευτικών-προσωπικού του σχολείου (τακτικό και σχολαστικό πλύσιμο των χεριών, ιδίως πριν από το φαγητό και μετά από κάθε επίσκεψη στην τουαλέτα). Επιπρόσθετα, συνιστάται ο καλός αερισμός όλων των χώρων, ο επιμελής καθαρισμός των επιφανειών που αγγίζονται και των τουαλετών. Σημειώνεται ότι δεν ενδείκνυται ως μέτρο πρόληψης να κλείνει η σχολική μονάδα όπου έχει εκδηλωθεί το κρούσμα ή τα κρούσματα.

Συστήνεται, οι γονείς των υπολοίπων παιδιών να ενημερώνονται για την παρουσία κρουσμάτων στη σχολική κοινότητα και να συμβουλευτούν τον γιατρό τους σε περίπτωση που το δικό τους παιδί εμφανίσει ανάλογα συμπτώματα.