Την θεωρούσαν εξαφανισμένη από το 1976… Έκπληξη επιστημόνων όταν την εντόπισαν

Περιβάλλον

Το είδος Onobrychis aliacmonia ανακαλύφθηκε τo 1956, όταν δύο σπουδαίοι βοτανολπογοι, ο Karl Heinz Rechinger και ο Κωνσταντίνος Γουλιμής, σε κοινή τους εξόρμηση εντόπισαν το φυτό στις όχθες του ποταμού Αλιάκμονα.

Είκοσι χρόνια αργότερα, το 1976, η κατασκευή ενός φράγματος στην περιοχή ανύψωσε τη στάθμη του νερού, καταπίνοντας τις όχθες του ποταμού, όπου βρισκόταν το locus classicus του φυτού.

Παρά τις επανειλημμένες προσπάθειες κατά τις δεκαετίες ‘70 και ‘80, η Onobrychis aliacmonia δε στάθηκε δυνατό να επανευρεθεί, οπότε το είδος χαρακτηρίστηκε ως «Εξαφανισμένο» από την Παγκόσμια Ένωση Προστασίας της Φύσης και, μάλιστα, θεωρήθηκε ότι αποτελούσε τη μόνη αδιαμφισβήτητη περίπτωση εξαφάνισης ελληνικού ενδημικού είδους.

Για το λόγο αυτό το 1987, η ανακάλυψη ενός πληθυσμού Onobrychis στην Πελοπόννησο, προκάλεσε μεγάλη έκπληξη στους βοτανολόγους της εποχής. Αρχικά ο πληθυσμός αυτός θεωρήθηκε ότι ανήκει στο ίδιο είδος, άποψη που αναθεωρήθηκε μετά από αρκετά χρόνια, οπότε και περιγράφηκε ως νέο είδος, το Ο. peloponnesiaca.

Το είδος Onobrychis aliacmonia παρέμενε, σε θεωρητικό τουλάχιστον επίπεδο «Εξαφανισμένο», μέχρι το 1994, οπότε οι βοτανολόγοι σε νέα επίσκεψή τους στην ευρύτερη περιοχή του Αλιάκμονα, ανακάλυψαν έναν μεγάλο πληθυσμό από το φυτό αυτό και στις δύο όχθες του ποταμού, εκεί όπου όλες οι παλαιότερες αναζητήσεις είχαν παραμείνει άκαρπες. Πάνω από 30.000 φυτά του είδους που μέχρι τότε θεωρούνταν εξαφανισμένο, βρέθηκαν στην περιοχή αυτή. Πηγή ΟΦΥΠΕΚΑ.

Διαδώστε το Εδώ ζεις