Στην… εντατική για να μην καταρρεύσει έβαλαν ένα από τα μεγαλύτερα αρχιτεκτονήματα του τόπου μας

Πολιτισμός

Σε εξέλιξη είναι το έργο στερέωσης και συντήρησης του Ναού του Ολυμπίου Διός. Πρόκειται για σημαντικά έργα συντήρησης μεγάλης κλίμακας που  πραγματοποιούνται για πρώτη φορά στο μνημείο το οποίο έχει διαγνωσμένα χρόνια προβλήματα δομικής ευστάθειας και επιδείνωσης της φθοράς του υλικού του.

Πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα αρχιτεκτονήματα, που η ιστορία του πηγαίνει πολύ πίσω, στην εποχή του Πεισίστρατου στον 6ο αιώνα π.Χ. για να φθάσει μέχρι τα χρόνια του Αδριανού, του Ρωμαίου αυτοκράτορα στον 2ο αιώνα μ.Χ.. Είναι ένα από τα μεγαλύτερα μνημεία του μεσογειακού χώρου, το οποίο παρουσιάζει πολύ σημαντικά προβλήματα. Έτσι η αναστήλωση και η αποκατάσταση  των κιόνων του ναού μαζί με τα επιστύλιά τους και τα κιονόκρανα ήταν προτεραιότητα.

Αυτοψία της Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνας Μενδώνη και του Περιφερειάρχη Αττικής Γιώργου Πατούλη στα έργα συντήρησης του Ναού του Ολυμπίου Διός

Το έργο εντάχθηκε το 2018 στο Περιφερειακό Πρόγραμμα. Στην ουσία όμως το εργοτάξιο ενεργοποιήθηκε πριν από μερικούς μήνες. Στόχος είναι, μέχρι το Δεκέμβριο 2023, να έχει αποκατασταθεί ο ένας κίονας, ο οποίος έχει πολύ σημαντικές φθορές, και να έχει προχωρήσει ουσιαστικά η αποκατάσταση των 9 κιόνων και των επιστυλίων.

Ανάλογα με τα προβλήματα που θα εμφανιστούν, καθώς τα επιστύλια θα κατέβουν, οπότε οι μηχανικοί, οι αρχιτέκτονες, οι αρχαιολόγοι θα έχουν τη δυνατότητα να εξετάσουν λεπτομερώς την κατάστασή τους, πολύ καλύτερα, δηλαδή, από ό,τι σήμερα που βρίσκονται επί των κιόνων, θα εξαρτηθεί και η πορεία του αναστηλωτικού έργου στην επόμενη προγραμματική περίοδο, προκειμένου η Αθήνα να ξαναδεί απελευθερωμένους από τις  βαριές σκαλωσιές τους 9 κίονες, αλλά και απολύτως υγιείς. Το μνημείο σήμερα είναι στην… εντατική, επισημαίνουν οι αρχαιολόγοι.

Αυτοψία της Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνας Μενδώνη και του Περιφερειάρχη Αττικής Γιώργου Πατούλη στα έργα συντήρησης του Ναού του Ολυμπίου Διός

Ο Αδριάνειος Ναός του Ολυμπίου Διός στην Αθήνα, είναι κορινθιακού ρυθμού, κατασκευασμένος από πεντελικό μάρμαρο και ήταν από τους μεγαλύτερους του αρχαίου κόσμου. Είχε μήκος 110,35μ., πλ. 43,68μ., δύο σειρές από 20 κίονες στις μακρές πλευρές και τρεις σειρές από 8 κίονες στις στενές, ύψους 17μ.

Δέσποζε στο μέσο ενός μεγάλου ορθογωνίου περιβόλου με πρόπυλο στα βόρεια. Ο σηκός στέγαζε δύο υπερμεγέθη χρυσελεφάντινα αγάλματα του Δία και του αυτοκράτορα Αδριανού που λατρεύονταν εδώ ως σύμβωμοι, ενώ πλήθος αγαλμάτων και αναθημάτων κοσμούσαν τον περίβολο.

 5 Σύνολο επισκέψεων,  1 Σήμερα είδαν