Ο κίνδυνος του ασανσέρ… Και αν κάποιος που νοσεί βήξει; Πόση ώρα ζει στο θάλαμο ο κορωνοϊός

Υγεία

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Άμστερνταμ επισημαίνουν την επικινδυνότητα της χρήσης του ανελκυστήρα αυτή την εποχή της πανδημίας του κορωνοϊού. Σε πειράματά τους, σε ασανσέρ νοσοκομείου, διαπίστωσαν ότι σωματίδια του κορωνοϊού από βήχα ή ομιλία κυκλοφορούν μέσα στο ασανσέρ ακόμα και για μισή ώρα μετά με τις πόρτες κλειστές. Ένας χρόνος που πέφτει στα 12-18 λεπτά όταν ο ανελκυστήρας λειτουργεί με τη συνήθη συχνότητά του.

Με τις πόρτες του ασανσέρ κλειστές ο κορωνοϊός ζει στην ατμόσφαιρα του ανελκυστήρα ακόμα και μισή ώρα μετά. Ενώ με τις πόρτες ανοιχτές, τα σταγονίδια εξαφανίζονται έπειτα από 2-4 λεπτά. Σε συνθήκες κοινής χρήσης του ασανσέρ, με τις πόρτες να ανοιγοκλείνουν συχνά, τα μολυσμένα σωματίδια που προκαλούνται από βήχα κρούσματος ή ομιλία διαρκούν περίπου 12-18 λεπτά.

Αντιδράσεις στη Γερμανία: Ο υπ. Υγείας βρέθηκε σε ασφυκτικά γεμάτο ασανσέρ  νοσοκομείου | ενότητες, κόσμος | Real.gr

Οι ερευνητές επισημαίνουν πως η χρήση μάσκας μετριάζει το πρόβλημα. Όπως και ο καλός εξαερισμός του ανελκυστήρα είναι παράγοντας αποφασιστικής σημασίας. Τα σωματίδια του κορωνοϊού που μεταφέρονται με τον αέρα είναι ο βασικός τρόπος μετάδοσης της Covid-19, επιβεβαιώνουν οι ερευνητές, οι οποίοι μιμήθηκαν εργαστηριακά πολλές κοινές συνθήκες χρήσης του ασανσέρ.

Γι’ αυτό και συνιστούν στους ανθρώπους να αφήνουν όσο περισσότερο γίνεται ανοιχτές του πόρτες του ασανσέρ της πολυκατοικίας τους και σίγουρα να αποφεύγουν να μιλούν και να βήχουν εντός του. Πηγή, περιοδικό «International Journal of Indoor Environment and Health».

Σύνολο επισκέψεων 496 , Σήμερα 2