Έχει σαρώσει τα βραβεία… Τώρα κέρδισε και το Νόμπελ Λογοτεχνίας για το 2020…

Πολιτισμός

Το 113ο βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας του 2020 απονέμεται στην Αμερικανίδα ποιήτρια Louise Glück «για την αδιαμφισβήτητη ποιητική της φωνή που με λιτή ομορφιά καθιστά την ατομική ύπαρξη καθολική». H Louise Glück γεννήθηκε το 1943 στη Νέα Υόρκη και μεγάλωσε στο Λονγκ Άιλαντ. Σήμερα ζει στο Κέιμπριτζ της Μασαχουσέττης και διδάσκει στο Πανεπιστήμιο του Γέιλ. Γράφει για την απογοήτευση, τη ματαίωση, την απώλεια, την απομόνωση, με τρόπο τόσο αποτελεσματικό, ώστε να την ονομάζουν «ζοφερή» ή «σκοτεινή» ποιήτρια. Έχει δε την ικανότητα να δημιουργεί μια ποίηση, την οποία μπορούν να την καταλάβουν οι πολλοί, να σχετισθούν μαζί της και να τη βιώσουν έντονα και ολοκληρωτικά.

Είναι πολυβραβευμένη. Το 1992 της απονεμήθηκε το Βραβείο Πούλιτζερ για τη συλλογή της «The Wild Iris», το 1999 το πολύ τιμητικό Βραβείο Μπόλλινγκεν του Πανεπιστημίου του Γέιλ για τη συλλογή της «Vita Nova». Το 2003 χρίσθηκε 12η «Poet Laureate» της Αμερικής. Στις 19 Νοεμβρίου 2014 της απονεμήθηκε το αμερικανικό «Κρατικό Βραβείο Βιβλίου Ποίησης» για τη συλλογή της «Faithful and Virtuous Night».

Η Σουηδία σχεδιάζει εναλλακτικό Νόμπελ Λογοτεχνίας για το 2018 -  Jean-Claude Arnault Καταρίνα Φρόστενσον - ελcblog - βιβλίο - elculture.gr

Σύμφωνα με την ιστορία του θεσμού, το βραβείο Νόμπελ στη Λογοτεχνία μοιράστηκαν δύο άτομα μόνο σε τέσσερις περιπτώσεις: το 1904, το 1917, το 1966 και το 1974, ενώ ποτέ δεν έχει απονεμηθεί σε τρία άτομα, κάτι που είναι σύνηθες στις άλλες κατηγορίες των βραβείων Νόμπελ. Συνολικά με το εν λόγω Νόμπελ έχουν τιμηθεί 116 λογοτέχνες, με νεότερο τον Rudyard Kipling, γνωστό για το Βιβλίο της Ζούγκλας, ο οποίος ήταν 41 ετών όταν του απονεμήθηκε το Βραβείο Λογοτεχνίας το 1907.

Η γηραιότερη βραβευθείσα ήταν η Doris Lessing, η οποία ήταν 88 ετών όταν της απονεμήθηκε το Βραβείο το 2007. Συνολικά 15 γυναίκες έχουν βραβευθεί με το βραβείο Νόμπελ στη Λογοτεχνία, με πρώτη την Σουηδή συγγραφέα Selma Lagerlöf (1858-1940) το 1909.

Πέντε χρόνια αργότερα μάλιστα, εκλέχθηκε στη Σουηδική Ακαδημία, που είναι υπεύθυνη για την απονομή των Νόμπελ στη Λογοτεχνία.Υπήρξαν και δύο περιπτώσεις που οι βραβευθέντες αρνήθηκαν να παραλάβουν το βραβείο τους: Ο Boris Pasternak, «αποδέχθηκε αρχικά, αργότερα εξαναγκάστηκε από τις αρχές της χώρας του (Σοβιετική Ένωση) να αρνηθεί» το βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας του 1958. Το 1964, ο Jean Paul Sartre απέρριψε το βραβείο παραμένοντας πιστός στην απόρριψη κάθε επίσημης τιμής.

Πολλοί πιστεύουν ότι ο Ουίνστον Τσόρτσιλ βραβεύθηκε με Νόμπελ Ειρήνης, αλλά στην πραγματικότητα του απονεμήθηκε το Βραβείο Νόμπελ 1953 στη Λογοτεχνία. Μεταξύ 1945 και 1953, ο Ουίνστον Τσόρτσιλ ήταν 21 φορές υποψήφιος για το Βραβείο Λογοτεχνίας και δύο για το Βραβείο Νόμπελ Ειρήνης.

Σύνολο επισκέψεων 1,365 , Σήμερα 1