Γιατί αυτή η ποικιλία ροδιού είναι η καλύτερη του κόσμου… Και καλλιεργείται μόνο σε ένα μέρος της Ελλάδας

Διατροφή

Η Ευρώπη υποκλίνεται σε αυτή την ποικιλία ροδιού η οποία, μάλιστα, καλλιεργείται μόνο σε ένα μέρος και είναι στην Ελλάδα… Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέταξε το «Ρόδι Ερμιόνης» στο μητρώο προστατευόμενων ονομασιών προέλευσης (ΠΟΠ). Τα ρόδια Ερμιόνης ξεχωρίζουν για την πλούσια γεύση τους, τις ευεργετικές τους ιδιότητες, το έντονο κόκκινο χρώμα τους, αλλά και το πολύκαρπο σχήμα τους. Είναι μοναδικό σε γλυκύτητα φρούτο, με αφράτους και μαλακούς σπόρους.

Έχουν αποσπάσει παγκοσμίως τις καλύτερες κριτικές, ενώ σπουδαίοι γευσιγνώστες και ειδικοί τροφίμων τα χαρακτηρίζουν ως τα καλύτερα στον κόσμο. Πρόκειται για μια ξεχωριστή ποικιλία που παράγεται αποκλειστικά στην Αργολίδα. Αν και ανήκει στην ίδια οικογένεια Punica granatum, η ποικιλία ρόδι Ερμιόνης διαφέρει από άλλες, όπως για παράδειγμα την ποικιλία wonderful, αφού η καλλιέργειά της ευοδώνεται σε ξηροθερμικές περιοχές.

Όπως επισημαίνουν οι ειδικοί, η διαφορά ανάμεσα στις δυο ποικιλίες είναι μεγάλη, αφού η ποικιλία Ερμιόνη διαθέτει πιο γλυκό καρπό και χυμό, ενώ το κουκούτσι της είναι πιο αφράτο. Σύμφωνα μάλιστα με τη Γεωπονική Σχολή Αθηνών, η συγκεκριμένη ποικιλία υπερτερεί ακόμα και στην ποσότητα χυμού ανά κιλό σε σχέση με της Wonderful. Δεν είναι τυχαίο, όπως σημειώνουν, που θεωρείται η καλύτερη ποικιλία του κόσμου.

Ρόδι: Τα οφέλη του «κόκκινου θησαυρού»!

Οι αντιοξειδωτικές ιδιότητες που διαθέτουν οι καρποί της ροδιάς τους καθιστούν βασικούς παράγοντες της βιομηχανίας φαρμάκων και της βιομηχανίας παραγωγής καλλυντικών, κυρίως, για την παραγωγή προϊόντων που αφορούν τη φροντίδα του δέρματος των ανθρώπων, αλλά και προϊόντων προστασίας του δέρματος από τον καρκίνο.

Θεραπευτικές ιδιότητες

Οι μελέτες και οι έρευνες επιστημόνων έδειξαν πως τα ρόδια έχουν ευεργετικές ιδιότητες για τον οργανισμό και το σώμα, γι’ αυτό και η ζήτηση των καρπών έχει αυξηθεί σε παγκόσμιο επίπεδο. Από την αρχαιότητα η ροδιά θεωρείτο πολύ αποτελεσματικό ανθελμινθικό, ειδικά για την ταινία των εντέρων.

Οι θρεπτικές του ιδιότητες είναι λίγο πολύ γνωστές. Πλούσιο σε βιταμίνες Α, E, σίδηρο, κάλιο, φυτικές ίνες και φυλλικό οξύ το ρόδι είναι από μόνο του ένα φρούτο που τονώνει το ανοσοποιητικό και θωρακίζει την υγεία.

Έχει αντιγηραντικές ιδιότητες. Πλούσιο σε αντιοξειδωτικά (τανίνες, ανθοκυανίνες, ελλαγικό οξύ), που καταπολεμούν τις βλαβερές ελεύθερες ρίζες, το ρόδι μαζί με τα μούρα είναι το καλύτερο όπλο ενάντια στη γήρανση του δέρματος, στην ξηροδερμία και στην ακμή. Η αντιοξειδωτική του ικανότητα υπολογίζεται μάλιστα 2-3 φορές μεγαλύτερη από αυτή του πράσινου τσαγιού.

Οι επτά τροφές που «καθαρίζουν» τους πνεύμονες | in.gr

Έχει θεραπευτικές ιδιότητες ως προς τη χρόνια διάρροια και τη δυσεντερία και βοηθά στην αντιμετώπιση του έλκους. Προστατεύει τα νεφρά από τις τοξίνες και εμποδίζει τις νεφρικές βλάβες. Ο χυμός του ροδιού είναι πλούσιος σε βιταμίνη C, γι’ αυτό και προστατεύει από ιώσεις και άλλες ασθένειες. Μάλιστα ένα ρόδι καλύπτει το 40% της ημερήσιας συνιστώμενης δόσης βιταμίνης C που έχει ανάγκη ο ανθρώπινος οργανισμός.

Έχει αντιαλλεργική δράση, χάρη στις πολυφαινόλες που περιέχει. Ο χυμός του προστατεύει το ήπαρ και βοηθά στην αναγέννησή του όταν έχει υποστεί βλάβη. Προστατεύει το αγγειακό σύστημα και βοηθά στην αντιμετώπιση της κακής χοληστερόλης. Έτσι, προστατεύει από τις καρδιαγγειακές παθήσεις.

Ο χυμός του ροδιού έχει αντικαρκινική δράση και καταπολεμά τα καρκινικά κύτταρα. Μάλιστα θεωρείται ότι συμβάλλει στην πρόληψη του καρκίνου του μαστού, του δέρματος και του προστάτη και ότι προστατεύει από την ανάπτυξή τους.

Βοηθά στη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα, μειώνοντας έτσι τις πιθανότητες να νοσήσει κάποιος από διαβήτη. Για τον ίδιο λόγο βοηθά και στην απώλεια βάρους, καθώς ενισχύει και τον μεταβολισμό.