Γεωλογικό φαινόμενο στη Νίσυρο κινητοποίησε τους επιστήμονες. Έχει σχέση με το ηφαίστειο; Εικόνες

Περιβάλλον

Κρατήρες και ρωγμές «ξεφύτρωσαν» στο έδαφος στην περιοχή της καλντέρας, στη Νίσυρο. Ένα εντυπωσιακό φαινόμενο που κινητοποίησε τους επιστήμονες. Κλιμάκιο αποτελούμενο από ηφαιστειολόγους, υδρογεωλόγους διενήργησε παρατηρήσεις, μετρήσεις και καταγραφές στην περιοχή για να δώσουν απαντήσεις στο πως προκλήθηκε το φαινόμενο, ώστε να ενημερωθούν και οι κάτοικοι.

Από τις έρευνες επιβεβαιώθηκε η παλαιότερη εκτίμηση ότι το φαινόμενο δεν συνδέεται και δεν σχετίζεται με φαινόμενα επαναδραστηριοποίησης του ηφαιστείου της Νισύρου, το οποίο συνεχίζει να βρίσκεται σε κατάσταση ηρεμίας. Οι επιστήμονες θεωρούν ότι προκλήθηκε από την κυκλοφορία θερμών υγρών στο υπέδαφος σε συνδυασμό με τις ισχυρές βροχοπτώσεις που προηγήθηκαν.

Νίσυρος: Εμφανίστηκαν ξαφνικά κρατήρες και ρωγμές στο έδαφος - Πως και γιατί προκλήθηκαν; (φωτο)

Πρόκειται για ένα φαινόμενο που πρωτοεκδηλώθηκε το 2001 και συνεχίζει να εξελίσσεται μέχρι σήμερα. Ωστόσο, διαπιστώθηκαν νέες, πολύ πρόσφατες, ρωγματώσεις και βυθίσεις. Ενώ εντοπίστηκε και επέκταση του φαινομένου σε όλο το βόρειο τμήμα της περιοχής Λακκί. Σε υψόμετρο μεταξύ 115 και 108 μέτρων, από τον πυθμένα της καλδέρας.

nisyros-kratires-5

Θερμοκρασία… 500 βαθμούς Κελσίου στο ηφαίστειο

Πάντως, αξίζει να σημειωθεί ότι από τις βαθιές γεωτρήσεις που εκτελέστηκαν στη Νίσυρο, στα 1700 μέτρα κάτω από τη στάθμη της θάλασσας, συναντήθηκαν θερμοκρασίες κοντά στους 500 βαθμούς Κελσίου, γεγονός που κάνει αναγκαία την παραδοχή ύπαρξης λιωμένου πετρώματος σε μικρά βάθη, μεταξύ 3 και 5 χιλιομέτρων.

Η εντονότερη και θεαματικότερη θερμή εκδήλωση στη Νίσυρο είναι η ατμιδική δραστηριότητα στην περιοχή του Ραμού και ιδιαίτερα στον κρατήρα του Στέφανου και την περιοχή του Λόφου. Τα αέρια που εκλύονται από εκατοντάδες σημεία στην περιοχή έχουν μέγιστη θερμοκρασία 100,1 βαθμούς Κελσίου. Την ίδια θερμοκρασία έχει και το έδαφος στην περιοχή των ατμίδων.