Ανέλαβε το Πολυτεχνείο να… σώσει ένα εμβληματικό αξιοθέατο και τη διάσημη παραλία του…

Ο τόπος μας

Αυτοψία στο “Ναυάγιο” της Ζακύνθου, που βρίσκεται στην απομονωμένη ακτή Άη Γιώργης, πραγματοποίησε επιστημονική ομάδα του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου με επικεφαλής τον πρύτανη, Ι. Χατζηγεωργίου, ο οποίος χαρακτήρισε πρόκληση και μάλιστα διεπιστημονική την προσπάθεια διάσωσης και συντήρησης του Ναυαγίου, όχι μόνο του πλοίου αλλά και της παραλίας.

Η κατάσταση του πλοίου χαρακτηρίζεται ως τραγική. Η άμμος έχει σκεπάσει σε μεγάλο βαθμό το κουφάρι του πλοίου, το οποίο για δεκαετίες έχει αφεθεί έρμαιο των κακών καιρικών συνθηκών που επικρατούν, ειδικά τον χειμώνα, στην περιοχή.

Το κλιμάκιο, που επισκέφθηκε από θαλάσσης την παραλία του Ναυαγίου, εξέφρασε την αγωνία του για το μέλλον του δεύτερου πιο γνωστού ελληνικού τοποσήμου. Οι επιστήμονες δήλωσαν ότι είναι στο πλευρό της ζακυνθινής κοινωνίας και ανακοίνωσαν ότι θα προχωρήσουν άμεσα στην εκπόνηση μελέτης, δωρεάν, προκειμένου να διασωθεί το μνημείο.

“Αναγνωρίζουμε ότι το Ναυάγιο, ο προσαραγμένος «Παναγιώτης» είναι από τα πλέον επισκέψιμα αξιοθέατα στην Ελλάδα, εμβληματικό, φημισμένο και πολύ σημαντικό για την τοπική κοινωνία. Προσφέρει στον τόπο, προσφέρει στο τοπίο και είναι μοναδικό δείγμα της άτυπης συνεργασίας φύσεως και ανθρώπου. Μπορεί να φτιάχτηκε από τύχη το τοπίο, αλλά δεν μπορούμε να το αφήσουμε στην τύχη“, είπε χαρακτηριστικά ο πρύτανης του ΕΜΠ.

Το 2018 στο «Ναυάγιο» σημειώθηκε κατολίσθηση, από την οποία τραυματίστηκαν επτά άτομα, ενώ τον Σεπτέμβριο του 2022 σημειώθηκε ένας μικρός σεισμός και κατέρρευσαν βραχώδεις μάζες στην παραλία.

Το πλοίο, ο “Παναγιώτης”, εντοπίστηκε την 5η Οκτωβρίου 1980 από περιπολικό σκάφος της Θαλάσσιας Οικονομικής Αστυνομίας και διαπιστώθηκε ότι μετέφερε λαθραία τσιγάρα. Η αξία των περίπου 2.000 κιβωτίων τσιγάρων εκτιμήθηκε στα 30 εκατομμύρια δραχμές.

Στην αρχή οι κάτοικοι είχαν θορυβηθεί εξαιτίας της περιβαλλοντολογικής καταστροφής που πίστευαν πως θα δημιουργούσε το συγκεκριμένο καράβι με το φορτίο του, και κατ’ επέκταση και στον τουρισμό του νησιού. Όμως λίγο καιρό μετά αποτέλεσε πόλο έλξης για τουρίστες εγχώριους και μη, ενώ κατατάσσεται στις ομορφότερες παραλίες της Ελλάδας και του κόσμου.