Μία ένδοξη “πράσινη” ιστορία που ξεκίνησε με χρώματα… κόκκινο και άσπρο

Η Ελλάδα παλιά... Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα, 3 Φεβρουαρίου του 1908 ιδρύθηκε ο Ποδοσφαιρικός Όμιλος Αθηνών (ΠΟΑ) και δεκαέξι χρόνια αργότερα αναγνωρίστηκε ως ΠΑΟ, το 1924, με την υπ’ αρ. 227/1924 απόφαση του Πρωτοδικείου Αθηνών με έδρα την Αθήνα.

Δημιουργήθηκε το 1908 από τον Γιώργο Καλαφάτη ως αμιγώς ποδοσφαιρικό σωματείο με την ονομασία Ποδοσφαιρικός Όμιλος Αθηνών, όταν αυτός και άλλοι 40 αθλητές έφυγαν από τον Πανελλήνιο Γυμναστικό Σύλλογο, επειδή ο τελευταίος κατήργησε το ποδοσφαιρικό του τμήμα θεωρώντας το ασύμβατο με το στίβο.

Το όνομα που δόθηκε στην ομάδα ήταν Ποδοσφαιρικός Όμιλος Αθηνών (Π.Ο.Α.), αφού οι ιδρυτές της ομάδας ήταν Αθηναίοι, γόνοι μάλιστα διακεκριμένων οικογενειών. Το γήπεδο του ΠΟΑ ήταν το οικόπεδο ιδιοκτησίας Καραπάνου στο Λούνα Παρκ της οδού Πατησίων, χώρος που στεγάζεται πλέον το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Τα πρώτα χρώματα της ομάδας ήταν το κόκκινο και το λευκό…

Επί κάποιο διάστημα τερματοφύλακας διετέλεσε ο Κωστής Τσικλητήρας, ολυμπιονίκης το 1908 και 1912 που σε ηλικία 24½ ετών απεβίωσε το 1913 κατά τη διάρκεια των Βαλκανικών πολέμων.

Ίδρυση Παναθηναϊκού - Fosonline

Το πρώτο τρόπαιο που απονεμήθηκε στον ΠΟΑ, ήταν στις 9 Σεπτεμβρίου του 1908, το «κύπελλον μετά τρίποδος», μετά  από τη νίκη του με 9-0 επί του Γ.Σ Βόλου.

Στις 7 Μαρτίου ο κορμός της ομάδας του Καλαφάτη δημιούργησε νέα ομάδα με την επωνυμία Πανελλήνιος Ποδοσφαιρικός Όμιλος (Π.Π.Ο.). Τα χρώματα της νέας ομάδας ήταν το πράσινο και το λευκό. Έδρα του ΠΠΟ ήταν το γήπεδο Σιμοπούλου στην πλατεία Αγάμων, σημερινή πλατεία Αμερικής.

Το 1918 ή αργότερο το 1919, καθιερώνεται ως έμβλημα το τριφύλλι, σύμβολο ισορροπίας, ενότητας και καλοτυχίας.

Το 1920 ο ΠΠΟ μετονομάζεται σε Πανελλήνιος Ποδοσφαιρικός και Αγωνιστικός Όμιλος (Π.Π.Α.Ο.). Η προσθήκη του επιθέτου αγωνιστικός, δηλώνει την πρόθεση να υπάρξει δραστηριοποίηση και σε άλλα αθλήματα πλην του ποδοσφαίρου.

Από το καλοκαίρι του 1922, το σωματείο γνωστοποίησε στην Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή (ακόμη τότε ΕΟΑ) με το υπ’ αριθμόν 52/31.07.1922 έγγραφο την απόφαση της Γενικής του Συνέλευσης περί αλλαγής της επωνυμίας σε Παναθηναϊκός Αθλητικός Όμιλος (ΠΑΟ).