Βυζαντινά μοναστήρια γεμάτα ιστορία… Γνωρίστε την πολιτιστική κληρονομιά του τόπου μας

Πολιτισμός

Τα μοναστήρια της Καρδίτσας… Η ξεχωριστή αρχιτεκτονική τους και οι μοναδικές αγιογραφίες τους, βάζουν τον επισκέπτη στα χνάρια της ιστορίας.

Το Μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου (Καραϊσκάκη), που δανείστηκε την ονομασία του από τη μητέρα του αγωνιστή της Επανάστασης, Γεώργιου Καραϊσκάκη, την Ιερά Μονή Κορώνης με την εκπληκτική θέα που επί Τουρκοκρατίας διατηρούσε κρυφό σχολειό, την Ιερά Μονή Βλασίου στα Άγραφα, το συγκρότημα της Ιεράς Μονής Γενεσίου της Θεοτόκου Κατουσίου, που επίσης βρίσκεται σε περίοπτη θέση, καθώς και τη Μονή Κώστη που διατηρεί την ονομασία της από έναν ταπεινό βοσκό της περιοχής. Κάθε μοναστήρι έχει και μια μοναδική ιστορία να αφηγηθεί.

Μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου (Καραϊσκάκη)

Ένα από τα σημαντικότερα μοναστήρια της περιοχής κατά την Τουρκοκρατία. Στο μοναστήρι αυτό, με το σωζόμενο καθολικό, ζούσε ένα διάστημα η μητέρα του Γεώργιου Καραϊσκάκη. Υπήρξε ένα από τα σημαντικότερα μοναστήρια της περιοχής κατά την Τουρκοκρατία. Στο μοναστήρι αυτό, με το σωζόμενο καθολικό, ζούσε ένα διάστημα η μητέρα του Γεώργιου Καραϊσκάκη (κατά την παράδοση, ο Στρατάρχης της Ρούμελης γεννήθηκε στο μοναστήρι το 1782). Η ίδρυση της Μονής τοποθετείται χρονικά περίπου το 1550.Το ναό κοσμούν καμάρες και χαμηλός τυφλός θόλος, αντί  τρούλου. Ο ναός είναι λιθόκτιστος. Στα δυτικά του ναού φέρει νάρθηκα που είναι προσθήκη μεταγενέστερη το έτος 1938. Εξωτερικά οι κόγχες του ναού στα ανατολικά είναι τρίπλευρες.

Ιερά Μονή Κορώνης

Η Μονή είναι αφιερωμένη στη Γέννηση της Θεοτόκου και είχε σπουδαίο πνευματικό και θρησκευτικό ρόλο κατά την Τουρκοκρατία διατηρώντας επιπλέον κρυφό σχολειό, με είσοδο κάτω από ένα στασίδι. Η Ιερά Μονή Κορώνης βρίσκεται σε υψόμετρο 1150μ. σε περίοπτη θέση. Ιδρύθηκε το 1123 επί αυτοκράτορα Ιωάννου Κομνηνού και ξαναχτίστηκε στις αρχές του 16ου αι. Μέχρι το 1718 αναφέρεται και ως Ιερά Μονή Κρυεράς Πηγής, ενώ φαίνεται ότι μετονομάστηκε σε Μονή Κορώνας, ίσως λόγω της θέσης της. Η Μονή είναι αφιερωμένη στη Γέννηση της Θεοτόκου και είχε σπουδαίο πνευματικό και θρησκευτικό ρόλο κατά την Τουρκοκρατία διατηρώντας επιπλέον κρυφό σχολειό, με είσοδο κάτω από ένα στασίδι.

Στη Μονή φυλάσσεται μέσα σε ασημένια λειψανοθήκη, η κάρα του Αγίου Σεραφείμ, πολιούχου της Καρδίτσας.Στη Μονή φυλάσσεται μέσα σε ασημένια λειψανοθήκη, η κάρα του Αγίου Σεραφείμ, πολιούχου της Καρδίτσας. Το καθολικό της Μονής είναι αθωνίτικου τύπου, τετρακιόνιος ναός με τρούλο και νάρθηκα και δύο πτέρυγες κελιών.

Ιερά Μονή Βλασίου στα Άγραφα

Η Ιερά Μονή Γενεθλίου Θεοτόκου είναι ιστορική μονή των Αγράφων στις πλαγιές του Καράβα. Η Μονή αρχίζει να αναφέρεται χρονολογικά (επιγραφές σε κειμήλια της μονής) από τα τέλη του 16ου αι. Η ίδρυσή της προσδιορίζεται στις αρχές του 17ου αι. από μία από τις γνωστότερες οικογένειες της περιοχής, την οικογένεια αξιωματούχων Φαναρίου και Μολδοβλαχίας, Γραμματικού ή Σλουτζιάρη. Η ίδρυσή της προσδιορίζεται στις αρχές του 17ου αι. από μία από τις γνωστότερες οικογένειες της περιοχής, την οικογένεια αξιωματούχων Φαναρίου και Μολδοβλαχίας, Γραμματικού ή Σλουτζιάρη.Πρόκειται για εγκαταλελειμμένο σήμερα μοναστηριακό συγκρότημα, από το οποίο σώζεται μόνο το καθολικό. Το καθολικό της μονής είναι ναός τρίκογχος με τρουλοκαμάρα (σταυρεπίστεγος) και ευρύχωρο νάρθηκα του 1662 στη δυτική πλευρά που ανήκει στον τύπο του συνεπτυγμένου αθωνικού ναού.

Ιερά Μονή Γενεσίου της Θεοτόκου Κατουσίου

Το μοναστήρι αυτό βρίσκεται στο 6ο χιλιόμετρο μετά τον οικισμό του Ανθηρού προς τα βόρεια. Σύμφωνα με μια παράδοση, κτήτορας του μοναστηριού ήταν ένας ιερομόναχος που του τελείωσαν τα χρήματα και οι κτίστες ήθελαν να φύγουν αφήνοντας τη δουλειά μισοτελειωμένη. Την τελευταία νύχτα όμως ένα μαστορόπουλο είδε σε όνειρο την Παναγία που του υπέδειξε να σκάψει στο διπλανό βράχο, όπου και βρέθηκαν όσα χρήματα χρειάζονταν για την αποπεράτωση. για το χρόνο που κτίστηκε το μοναστήρι, μια επιγραφή πάνω από το παράθυρο του αριστερού χορού αναφέρει το έτος 7171-1663 ενώ μια επιγραφή πίσω από μια εικόνα του τέμπλου γράφει: «Ἱστορήθη το τέμπλο το ἔτος 1661».

Ιερά Μονή Κωστή

Βρίσκεται μεταξύ Κουμπουριανών και Στεφανιάδας, είναι αφιερωμένη στη Γέννηση της Θεοτόκου. Είναι γνωστή ως μονή Κώστη, γιατί σύμφωνα με την τοπική παράδοση κτήτορας της μονής ήταν βοσκός της περιοχής, που ονομαζόταν Κωστής που επειδή βρήκε πάνω σ’ ένα δένδρο την εικόνα της Θεοτόκου πούλησε τα υπάρχοντά του κι έκτισε τη μονή και έδωσε το όνομά του.

Αποτελεί χαρακτηριστικό δείγμα μεταβυζαντινής μοναστηριακής αρχιτεκτονικής στην ορεινή περιοχή των Αγράφων και καλλιτεχνικά αξιόλογο αντιπροσωπευτικό της ζωγραφικής και των υπολοίπων εικαστικών τεχνών της περιοχής.Σύμφωνα με την τοπική παράδοση κτήτορας της μονής ήταν βοσκός της περιοχής, που ονομαζόταν Κωστής που επειδή βρήκε πάνω σ’ ένα δένδρο την εικόνα της Θεοτόκου πούλησε τα υπάρχοντά του κι έκτισε τη μονή και έδωσε το όνομά του.

 1,682 total views,  1 views today