Είναι παρών… Δείτε, για πρώτη φορά, πρωτότυπα ντοκουμέντα των 96 χρόνων ζωής του Μίκη Θεοδωράκη…

Πολιτισμός

Η παγκόσμια προσωπικότητα του Μίκη Θεοδωράκη, η πολυσήμαντη προσφορά του στη μουσική και στις τέχνες, η πολιτική του δράση, η διεθνής του απήχηση, καθώς και η ιδιαίτερη σχέση του με το Μέγαρο Μουσικής, αποκαλύπτονται στην επετειακή έκθεση «Ο γαλαξίας μου», στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

Είναι ένα ακόμα αστέρι στη σχεδόν ενός αιώνα μουσική διαδρομή του, μια διαδρομή γεμάτη με τόσα πολλά «αστέρια», ώστε να συνθέτουν έναν ολόκληρο «γαλαξία» στη μουσική του σύμπαντος: Τον Γαλαξία  του Μίκη…

Αυτούς τους «μουσικούς γαλαξίες», όπως ο Μίκης Θεοδωράκης είχε πει, παλιότερα, μιλώντας για το έργο του, εμπιστεύθηκε ο ίδιος στη μεγάλη και συνεχώς αναπτυσσόμενη Μουσική Βιβλιοθήκη «Λίλιαν Βουδούρη» για περισσότερα από 20 χρόνια  τώρα.

Την έκθεση που περιλαμβάνει πρωτότυπα ντοκουμέντα του Αρχείου Μίκη Θεοδωράκη τα οποία εκτίθενται για πρώτη φορά στους επισκέπτες, οργανώνουν το ΥΠΠΟΑ, ο Σύλλογος «Οι Φίλοι της Μουσικής» και το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, προς τιμήν των 96 χρόνων ζωής και δημιουργίας του Μίκη Θεοδωράκη.

Για πρώτη φορά έχουν οι επισκέπτες την ευκαιρία να δουν από κοντά ένα μέρος από το αξεπέραστο, σε μοναδικότητα και πλούτο, αρχείο του Μίκη Θεοδωράκη. Μέσα από τα πρωτότυπα ντοκουμέντα του Αρχείου, ο επισκέπτης συναντά το μοναδικό άνθρωπο που κρύβεται πίσω από τον θησαυρό των τραγουδιών του. Θα χαρεί τη μουσική ιδιοφυΐα του και ταυτόχρονα θα «διαβάσει» μερικά κεφάλαια από την ιστορία της σύγχρονης Ελλάδας.

Η μουσική του που συγκίνησε και συγκινεί εκατομμύρια πολίτες, σε όλο τον κόσμο, έχει εμπνεύσει  τους αγώνες για τα ανθρώπινα δικαιώματα, όπου γης. Έχει στηρίξει απελευθερωτικούς αγώνες ενάντια σε ανελεύθερα καθεστώτα. Υπέρμαχος της ειρήνης, ο Μίκης, και ενορχηστρωτής της ειρηνικής συνύπαρξης των λαών, στο έργο του προβάλει την πατριωτική ιδεολογία, καθώς είναι ο μέγας εκφραστής των αγώνων και των αγωνιών των Ελλήνων.

Προσωπικά αντικείμενα του Μίκη Θεοδωράκη

Με το έργο του ο Μίκης Θεοδωράκης επηρέασε την εξέλιξη της μουσικής. Χάρισε έμπνευση και έδωσε μουσική ταυτότητα στην Ελλάδα του 20ού αιώνα. Το συμφωνικό του έργο, η μελοποιημένη ποίηση, η μουσική για το θέατρο και το σινεμά, οι όπερες και τα μπαλέτα μέχρι και το λαϊκό τραγούδι, που συνδέεται με τους αγώνες, τα χρόνια της εξορίας, την πολιτική και τη συγγραφική του δράση, έχει αγαπηθεί από όλους τους Έλληνες, και όχι μόνο.

Η φήμη του Μίκη Θεοδωράκη ξεπερνά τα σύνορα της Ελλάδας. Το έργο του, η ζωή του, η πολιτική δράση του είναι πέρα από όρια τοπικά, χρονικά. Κανείς δεν θα τολμήσει να τα εντάξει σε κατηγορίες. Ο χρόνος είναι ο μεγάλος σύμμαχος του έργου του, αφού καθώς κυλάει κερδίζει την πάλη του με την διαχρονία και την διαχρονικότητα.

Η έκθεση

Η έκθεση «Ο γαλαξίας μου» σε επιμέλεια της αρχιτέκτονα-μουσειολόγου Ερατώς Κουτσουδάκη, φωτίζει σχεδόν έναν αιώνα διαδρομής του Μίκη Θεοδωράκη. Διαρθρώνεται σε 16 θεματικές ενότητες που καλύπτουν πτυχές της ζωής και του έργου του, βιώματα και συναισθήματα και παρουσιάζονται σε ισάριθμους ειδικά διαμορφωμένους χώρους. Σε αυτήν εκτίθενται για πρώτη φορά τα πρωτότυπα ντοκουμέντα του αρχείου του μεγάλου συνθέτη, πλαισιωμένα από σπάνιο οπτικοακουστικό υλικό. Ας σημειωθεί ότι το πλήρες αρχείο του συνθέτη  αποτελείται από περισσότερα από 100.000 φύλλα και περιλαμβάνει χειρόγραφες παρτιτούρες, πρωτότυπα κείμενα, προγράμματα, αποκόμματα Τύπου, φωτογραφίες, έντυπα, αφίσες, μετάλλια, κ.ά.

Η έκθεση πραγματοποιείται  έως τις 31 Ιουλίου και από 1 Σεπτεμβρίου έως 30 Οκτωβρίου, στο φουαγιέ του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών με ελεύθερη είσοδο.

Σύνολο επισκέψεων 1,108 , Σήμερα 1