Το πατρικό σπίτι του Μίκη που πασχίζουν να γίνει μουσείο. Αυτός ο τόπος θέλει να είναι η τελευταία κατοικία του…

Ο τόπος μας

Η επιθυμία του Μίκη Θεοδωράκη είναι να ταφεί στην πατρίδα του, τον ιστορικό Γαλατά Χανίων… Πλησίον του Γαλατά υπάρχει εύφορη πεδιάδα με ελαιώνες και εσπεριδοειδή. Στον οικισμό βρίσκεται το πατρικό σπίτι της οικογένειας του μουσικοσυνθέτη Μίκη Θεοδωράκη το οποίο έχει αγοραστεί από τη δημοτική αρχή και προορίζεται για πολιτιστικό κέντρο.

Από το 2013 έχει εγκριθεί η μελέτη ανάπλασης, αποκατάστασης και επισκευής της πατρικής οικίας του Μίκη Θεοδωράκη στον Γαλατά, ώστε να μετατραπεί σε μουσειακό – εκθεσιακό χώρο. Εκεί πρόκειται να εκτεθούν αντικείμενα της οικογένειας Θεοδωράκη, με δυνατότητα ηλεκτρονικής πρόσβασης στο έργο του συνθέτη, βιβλιογραφικό υλικό, ενώ στο χώρο θα φιλοξενούνται και ερευνητικά εργαστήρια με αντικείμενο σχετικό με το έργο του Μίκη Θεοδωράκη.

Η πρόταση του Δήμου, προϋπολογισμού 400.000 ευρώ περίπου, αφορά στην προμήθεια και εγκατάσταση ψηφιακού και ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού, αλλά και επίπλων για τη λειτουργία του Μουσείου, με στόχο να καταστεί ο χώρος επισκέψιμος, προσβάσιμος και λειτουργικός για το ευρύ κοινό. Η πρόταση του Δήμου Χανίων, που έχει υποβληθεί στο πρόγραμμα «Αντ. Τρίτσης», εντάσσεται στις παράλληλες δράσεις με αφορμή τη συμπλήρωση 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση.

Η ιστορία του Γαλατά που θα αποτελέσει την τελευταία κατοικία του Μίκη

Ο Γαλατάς είναι κωμόπολη του δήμου Χανίων του ομώνυμου νομού στην δυτική Κρήτη. Σύμφωνα με την απογραφή του 2011, ο Γαλατάς έχει 3.166 κατοίκους. Με το πρόγραμμα Καποδίστριας ήταν έδρα του δήμου Νέας Κυδωνίας. Βρίσκεται 5 χιλιόμετρα δυτικά των Χανίων σε υψόμετρο 90 μέτρων.  Το χωριό βρίσκεται μέσα σε μια εύφορη πεδιάδα με εσπεριδοειδή και ελαιώνες που δημιουργούν ένα μοναδικό σκηνικό μαζί με τις κατακόκκινες στέγες των μικρών σπιτιών… Στο κέντρο του Γαλατά δεσπόζει η ολόλευκη εκκλησία του χωριού, αφιερωμένη στον Άγιο Νικόλαο, με την πάντα περιποιημένη αυλή και το διπλό κωδωνοστάσιο.

 Ο παραλιακός οικισμός του Γαλατά, με την παραλία Καλαμάκι, είναι πόλος έλξης για χιλιάδες τουρίστες κάθε χρόνο. Το Καλαμάκι έχει ψιλή άμμο, ρηχά καθαρά νερά και μια πολύ καλά οργανωμένη πλαζ.

Στο χωριό οι επισκέπτες έχουν την ευκαιρία να επισκεφθούν το Μουσείο Γαλατά, όπου εξιστορείται η αντίσταση των κατοίκων κατά την γερμανική εισβολή και τη Μάχη της Κρήτης, το 1941.

Λόγω της επίκαιρης θέσης του, κατά τη διάρκεια των αιώνων ο Γαλατάς έγινε συχνά τόπος πολεμικών συγκρούσεων: το 1645, κατά τη διάρκεια της πολιορκίας των Χανίων, απετέλεσε στρατόπεδο των οθωμανικών δυνάμεων. Κατά τη διάρκεια της Επανάστασης του 1821 ο Γαλατάς έγινε επανειλημμένως πεδίο συγκρούσεων μεταξύ των επαναστατημένων Ελλήνων και των Οθωμανών, με μάχες το 1821, 1823 και το 1829, ενώ μάχες διεξήχθησαν στην περιοχή και κατά τη διάρκεια της Επανάστασης του 1896 – 1898.

Κατά τη διάρκεια της Μάχης της Κρήτης, τον Μάιο του 1941, στον Γαλατά δόθηκε σφοδρή μάχη ανάμεσα στα συμμαχικά και στα γερμανικά στρατεύματα, με τους Γερμανούς να υπερισχύουν μετά από συγκρούσεις διάρκειας έξι ημερών. Στη μάχη έχασαν τη ζωή τους 276 Έλληνες και Νεοζηλανδοί, καθώς και περίπου 1500 Γερμανοί. Παράλληλα, η κοινότητα τιμήθηκε μεταπολεμικά με το χρυσό αριστείο ανδρείας. Στο χωριό λειτουργεί μουσείο για τη Μάχη του Γαλατά.

Στη θέση «Ψαθί», στα παράλια του Γαλατά, έχουν ανακαλυφθεί απομεινάρια μινωικού οικισμού.

Διαδώστε το Εδώ ζεις