“Σπάνε” τα τηλέφωνα στην Κρήτη από Έλληνες ανέργους που ζητούν να εργαστούν στη συγκομιδή ελιάς

Κοινωνία

“Σπάνε” τα τηλέφωνα των παραγωγών ελιάς στην Κρήτη από εκατοντάδες Έλληνες ανέργους από όλη την Ελλάδα που ενδιαφέρονται να εργαστούν στη συγκομιδή της ελιάς. Σπεύδουν να λάβουν πληροφορίες ή ακόμη και να ενταχθούν στις λίστες του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου… Και τα διαθέσιμα εργατικά χέρια έχουν αυξηθεί κατά ένα ποσοστό που φτάνει φέτος το 50% σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου, Στέλιο Βοργιά, «μας παίρνουν τηλέφωνα από όλη την Ελλάδα. Έχουμε κλήσεις από το Μεσολόγγι, τη Λιβαδειά, το Λουτράκι, τη Σαλαμίνα, και από άλλα μέρη της χώρας, ενώ ήδη έχουν μετακινηθεί και εργάζονται στα χωράφια, άνθρωποι που εκδήλωσαν νωρίτερα το ενδιαφέρον τους».

Πώς θα γίνονται μετακινήσεις για τη συγκομιδή ελιάς - Τι ισχύει για κυνήγι και ψάρεμα - ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ - NEWS

Ο κ. Βοργιάς μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ εξήγησε ότι στο εξής, οι άνεργοι που θα κάνουν έως και 70 ημερομίσθια σε αγροτικές εργασίες, δεν θα χάνουν το επίδομά τους. Αυτό αναφέρει η εγκύκλιος (ΑΠ 7295 30/11/20) του ΟΑΕΔ, για την εφαρμογή του ν. 4691 της 09.06.2020 που εστάλη στα τέλη Νοεμβρίου. Η εξέλιξη αυτή όπως τόνισε ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου, επί της ουσίας, δικαιώνει έστω και καθυστερημένα, ένα πάγιο αίτημα που είχε διατυπωθεί.

Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά: «Οι άνεργοι εγγεγραμμένοι στα μητρώα του Οργανισμού Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού που πραγματοποίησαν έως και 70 ημερομίσθια ανά δωδεκάμηνο, μπορούν με αίτησή τους προς τον ΟΑΕΔ να βεβαιώνουν συνεχή χρόνο εργασίας αφαιρουμένου του ως άνω χρόνου εργασίας τους και κάθε χρονικού διαστήματος κατά το οποίο δεν ήταν άνεργοι και η ως άνω απασχόληση, εφόσον πραγματοποιείται σε αγροτικές εργασίες, δεν αποτελεί λόγο διακοπής της καταβολής της επιδότησης ανεργίας στους δικαιούχους αυτής».

Πέντε συχνά λάθη στη συγκομιδή της ελιάς | e-mesara

Σύμφωνα με τους παραγωγούς, «είναι σίγουρο ότι το ενδιαφέρον θα εμφανίσει αύξηση, αν σκεφτεί κανείς πόσοι είναι οι εποχιακά άνεργοι στην Κρήτη και πόσοι από αυτούς, προκειμένου να μη χάσουν το επίδομά τους, δεν πήγαιναν αν και είχαν ανάγκη την εργασία, θα καταλάβει πόσο σημαντικό θα είναι αυτό και για τους ίδιους αλλά και για τους παραγωγούς που δεν θα αντιμετωπίζουν το πρόβλημα της έλλειψης εργατών. Είναι σημαντικό αν και νομίζουμε ότι καθυστέρησε δραματικά να υλοποιηθεί ως αίτημα».

Σύνολο επισκέψεων 503 , Σήμερα 1