Σε αυτά τα νοσοκομεία της Ελλάδας ξεκινά ο εμβολιασμός κατά του κορονοϊού. Ποιοι μπορούν να συμμετάσχουν

Υγεία

Ξεκινά από την 1η Ιουνίου το πρόγραμμα του εθελοντικού εμβολιασμού κατά της νόσου του κορονοϊού που έχει ήδη λάβει έγκριση από τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΟΦ). Πρόκειται για το εμβόλιο κατά της φυματίωσης (BCG), το οποίο, σύμφωνα με αναφορές από διάφορες επιστημονικές μελέτες, σχετίζεται με μικρότερο κίνδυνο λοίμωξης από τον νέο κορωνοϊό.

 Ο εμβολιασμός θα γίνει σε 4 νοσοκομεία της Αθήνας αλλά και σε νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης, της Πάτρας, των Ιωαννίνων, της Αλεξανδρούπολης, της Ημαθίας, της Πτολεμαΐδας, του Ναυπλίου και της Κορίνθου. Ήδη σε τρεις χώρες (Αυστραλία, Γερμανία και Ολλανδία) έχουν ξεκινήσει προγράμματα εμβολιασμού κατά του κορωνοϊού με το εμβόλιο της φυματίωσης.

Η απόδειξη ότι ο εμβολιασμός αυτός είναι αποτελεσματικός προέρχεται από μελέτη που ξεκίνησε το 2017 και ολοκληρώθηκε στις αρχές του 2020 στο «Αττικό» Νοσοκομείο υπό το συντονισμό του κ. Γιαμαρέλλου. Τα αποτελέσματα αυτής της μελέτης αξιολογήθηκαν από ομάδα ειδικών επιστημόνων από το εξωτερικό και κατατέθηκαν πριν λίγες ημέρες στον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων. Σύμφωνα με αυτά, όσοι είχαν εμβολιαστεί με το εμβόλιο της φυματίωσης είχαν ως και 80% μικρότερο κίνδυνο για να εκδηλώσουν κάποια λοίμωξη του αναπνευστικού.

Νεότερες εξελίξεις στην ανάπτυξη εμβολίων κατά του κορωνοϊού SARS ...

Τα αποτελέσματα αυτά ενισχύουν την ελπίδα ότι ο εμβολιασμός κατά της φυματίωσης μπορεί να λειτουργήσει ως «ασπίδα» προστασίας για τις ομάδες υψηλού κινδύνου κατά του νέου κορωνοϊού.

Στο πρόγραμμα μπορούν να συμμετέχουν άτομα ηλικίας ίσης ή μεγαλύτερης των 50 ετών που πάσχουν από στεφανιαία νόσο, χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια ή ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου.