Βρέθηκε λύση που μειώνει τον κίνδυνο μετάδοσης του κορονοϊού στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Τι ανακάλυψαν επιστήμονες

Κόσμος

Γαλλική εταιρεία με έδρα τη Λυών, φαίνεται να έχει βρει λύση για να μειώσει τον κίνδυνο μετάδοσης του κορονοϊού στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Η Trajet-Aunde που κατασκευάζει αυτοκαθαριζόμενα υφάσματα που αντιστέκονται στους λεκέδες, κατασκεύασε ένα ύφασμα βελούδο με απολυμαντικές ικανότητες, ικανό να εξαλείψει σχεδόν το 100% του ιικού φορτίου. Πρόκειται για μια εντελώς καινοτόμο τεχνολογία η οποία δίνει στα κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα, που υποβάλλονται σε επεξεργασία με διοξείδιο του τιτανίου, την ικανότητα να καταστρέφουν μέσα σε ένα λεπτό σωματίδια, μικροσωματίδια, βακτήρια, ιούς, τον Covid-19, H1N1, την εποχιακή γρίπη, χάρη στην φωτοκατάλυση. Οι επιστήμονες κατάφεραν να ενσωματώσουν στα υφάσματα έναν αγωγό, τον οποίο ονομάζουν καταλύτη και ο οποίος ενεργοποιείται όταν έρχεται σε επαφή με υπεριώδεις ακτίνες. Ο σκοπός αυτής της αντίδρασης είναι να οξειδώσει τις ενώσεις και να τις μετατρέψει σε ακίνδυνα μόρια, όπως νερό ή αλάτι.

Οι δοκιμές που διεξήχθησαν από ανεξάρτητα εργαστήρια στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ισπανία απέδειξαν επίσης την αποτελεσματικότητά του υφάσματος έναντι του κορονοϊού. Το μετρό στη Λυών έχει ήδη εξοπλίσει κάποια από τα τρένα του με το ειδικό βελούδο.

French company develops self-cleaning fabric that could kill ...

Τα καθίσματα στα ΜΜΜ που θα διαθέτουν αυτά τα ειδικά υφάσματα, δεν θα χρειάζονται απολύμανση σε συχνά διαστήματα, καθώς μετά από 1 λεπτό, το ειδικό βελούδο μπορεί να εξαλείψει περισσότερο από 99,99% το ιικό φορτίο, σύμφωνα με την εταιρεία. Το ειδικό αυτό ύφασμα διατηρεί τις απολυμαντικές του ιδιότητες για 50 πλύσεις και θα πρέπει να πλένεται λιγότερο συχνά από ό,τι τα συμβατικά υφάσματα. Αν και τα υφάσματα αυτά προορίζονται κυρίως για τα μέσα μαζικής μεταφοράς, θα μπορούσαν να έχουν και άλλες εφαρμογές. Η εταιρία σκοπεύει να προμηθεύσει κινηματογράφους, νοσοκομεία, σχολεία και γενικότερα όλα τα μέρη που φιλοξενούν κόσμο. Πηγή, Lyoncapitale, Euronews, ΕΡΤ