Και αν βρεθείτε σε αυτά τα νησιά μην ξεχάσετε να φάτε… λούζα

Διατροφή Ο τόπος μας

Ο λόγος για το περίφημο αλλαντικό των Κυκλάδων…

Το παραδοσιακό αλλαντικό των Κυκλάδων έχει υπέροχο χρώμα, ιδιαίτερα αυτά της Μυκόνου, της Τήνου, της Σύρου, της Τζιάς και της Άνδρου. Φτιάχνεται ένα μήνα πριν τα Χριστούγεννα, την περίοδο των χοιροσφαγίων. Μία γιορτή με ρίζες βαθιές επαναλαμβανόμενη εδώ και αιώνες με στόχο την ευμένεια των θεών και φυσικά τη γαστρονομική απόλαυση των συμμετεχόντων στο έθιμο.

Οι λούζες είναι ουσιαστικά δύο κομμάτια καθαρό κρέας, τα οποία αφαιρούνται από τη δεξιά και την αριστερή μεριά της ραχοκοκαλιάς (κόντρα φιλέτο) του χοίρου. Αλατίζονται με ελαφρά υγρασιασμένο μείγμα θαλασσινού αλατιού χοντρού και ψιλού. Παραμένουν στο αλάτι για περίπου 24 ώρες και αμέσως μετά εμβαπτίζονται σε βραστό νερό για 10-20 λεπτά. Αφού στεγνώσουν, αρωματίζονται με άφθονο θρούμπι και πιπέρι.

Το μείγμα των μπαχαρικών διαφέρει από νησί σε νησί ανάλογα με τα μυρωδικά που παράγει ο κάθε τόπος. Έτσι οι λούζες στην Τήνο αρτύζονται με ένα μείγμα από πιπέρι και άφθονους σπόρους μάραθου. Στη Σύρο το μείγμα αλλάζει και γίνεται ένα χαρμάνι με κόκκους πιπεριού, μπαχάρι, κανέλα, γαρίφαλα.

Διαδώστε το Εδώ ζεις